OPINION: Alibaba Ilham Dari MSC?

Reading Time: 3 minutes

ULASAN – Pengasas gergasi laman runcit dalam talian, Alibaba, berada di sini. Beliau terbang ke Malaysia untuk merasmikan pembukaan pejabat pertama syarikat itu di Asia Tenggara di Bangsar Selatan. Beliau juga diberikan kesempatan untuk bertemu dengan Perdana Menteri yang baru dilantik, Tun Mahathir Mohamad, Perdana Menteri paling berusia di dunia pada usia 93 tahun.

Menggambarkan pertemuannya dengan PM Mahathir sebagai “hebat”, hartawan China itu berkata – “Saya terkejut dengan pengetahuannya mengenai teknologi. Dia adalah legenda. 93 tahun tetapi dia tahu banyak tentang teknologi. Selepas bercakap dengannya, saya perlu membaca lebih banyak buku. Kami berkongsi banyak persamaan. Kami percaya dengan internet. Kami percaya untuk menyokong dan memperkasakan golongan muda, miskin dan luar bandar.”

Tetapi Jack Ma bukanlah satu-satunya lelaki dari tanah besar China untuk mengatakan sesuatu yang baik mengenai perdana menteri Malaysia. Turut hadir semasa pelancaran rasmi pejabat Alibaba adalah Duta Besar China ke Malaysia, Bai Tian yang memuji Mahathir sebagai “pemimpin yang sangat disegani” – walaupun pada usia 93 tahun. Ini bukan kali pertama Bai memuji Mahathir.

Ma mendakwa hari ini bahawa cetusan idea pertama untuk apa yang akhirnya menjadi gergasi e-Perdagangan global datang ketika dia membaca tentang MSC (Multimedia Super Corridor) Mahathir hampir 20 tahun yang lalu. Beliau berkata – “Saya membaca akhbar itu (pada tahun 1997) dan melihat berita mengenai MSC. Saya fikir, ini adalah idea genius.”

Beliau berkata – “jika Malaysia boleh melakukan ini, kenapa tidak boleh China. Kenapa saya tidak boleh buat ini untuk diri saya sendiri? Jadi, Malaysia telah memberi inspirasi kepada saya untuk mencipta Alibaba.”

Ma berkata beliau telah melihat bagaimana MSC memberi kuasa kepada orang ramai dan menyaksikan ia berkembang. Pada hakikatnya, MSC telah gagal, di mana ia sepatutnya melonjak negara ini ke abad ke-21 dengan mempunyai hub teknologi multimedia yang inovatif.

November lalu, Jack Ma berada di Malaysia untuk menghadiri pelancaran DFTZ (Zon Perdagangan Bebas Digital) dengan bekas Perdana Menteri Najib Razak. DFTZ adalah hab logistik serantau yang ditubuhkan oleh Kumpulan Alibaba dan Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC). MDEC dahulunya dikenali sebagai Multimedia Development Corporation Sdn. Bhd.

Bekas PM Najib berkata semasa pelancaran DFTZ – “Kami mahu mentakrifkan semula perdagangan global… Saya mengharapkan kelahiran semula Laluan Sutera yang baru.”

Najib sangat kagum dengan DFTZ bahawa beliau menjadikan Jack Ma sebagai penasihat ekonomi digital kepada kerajaan Malaysia. Walau bagaimanapun, terdapat kebimbangan bahawa pelan itu merupakan lanjutan dari Inisiatif Lingkaran Jalan Raya China.

Di atas kertas, zon perdagangan digital dijangka meningkatkan perdagangan antara Asia Tenggara dan China. Ia direka untuk membuat penghantaran serantau lebih murah untuk syarikat kecil dan sederhana Malaysia. Unsur utama DFTZ – eWTP (platform perdagangan dunia elektronik) – bagaimanapun, sedang dikawal ketat oleh Alibaba. Oleh itu, pengkritik mengatakan ini hanyalah permainan monopoli oleh China.

Satu lagi kebimbangan, yang Alibaba tidak mahu anda ketahui, adalah bahawa firma-firma Malaysia mungkin mendapati diri mereka menghadapi persaingan sengit daripada firma Cina – kebanyakannya disokong oleh kerajaan di Beijing. Hakikat bahawa Kuala Lumpur berada di belakang Beijing dari segi buruh berkemahiran tinggi dan amalan inovatif juga menjadikannya lebih sukar bagi firma Malaysia untuk bersaing.

Tidak hairanlah, Jack Ma yang sama juga mendendangkan lagu-lagu pujian untuk mantan PM Najib Razak. Encik Ma dilaporkan berkata beliau kagum dengan kepimpinan, visi dan tekad Najib.

Sebenarnya, Encik Ma adalah seorang jurujual dan seorang ahli perniagaan yang tujuan utamanya adalah untuk menghasilkan wang, tanpa mengira bagaimana korup sesuatu negara. Lebih penting lagi, beliau juga merupakan utusan khas dari Beijing.

Januari lepas, kurang dari 2 minggu sebelum Trump diangkat menjadi Presiden ke-45 Amerika Syarikat, China dengan sengaja menghantar Jack Ma ke Amerika untuk mencipta harapan yang baru – mencadangkan untuk mencipta 1 juta pekerjaan A.S.. Ma khususnya menyebut produk pertanian seperti pakaian, wain dan buah-buahan yang boleh dijual melalui Alibaba kepada pengguna di China dan Asia.

Misi Jack Ma adalah untuk menimbang semula persepsi Donald Trump untuk menjalinkan perniagaan dengan China. Scott Kennedy, pengarah Projek Perniagaan Perniagaan Cina & Ekonomi Politik di Pusat Pengajian Strategik & Antarabangsa, berkata – “Tujuan lawatan Jack Ma adalah untuk memperjuangkan perniagaan Alibaba dengan A.S. dalam rangka kerja yang difahami oleh Donald Trump.”

Dalam nafas yang sama, Jack Ma jelas memuji Mahathir Mohamad untuk memastikan DFTZ tidak dibatalkan, tidak seperti nasib yang dialami projek HSR (Laluan Berkelajuan Tinggi) yang bernilai RM110 bilion dan projek RM55 bilion ECRL (East Coast Rail Link) ditangguhkan atau dikaji semula. Selepas lawatan pertama Mahathir ke Jepun, China menyedari bahawa mereka tidak boleh menekan Malaysia dengan cara yang sama mereka lakukan terhadap negara lain.

Jack Ma adalah jurujual yang hebat yang tidak mempunyai masalah menjual peti sejuk kepada orang Eskimo. Dalam semua wawancara beliau, beliau tidak pernah menyebutkan walaupun sekali bahawa syarikat e-dagang Alibaba telah diilham oleh Multimedia Super Corridor Mahathir. Tetapi, asalkan dia dapat membuat orang tua itu gembira, siapa yang peduli cerita sampah yang dia cuba jaja untuk mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia.