Berikan sokongan, kepercayaan kepada Latheefa Koya

Reading Time: < 1 minute

PUTRAJAYA, 8 Jun (Bernama) — Berikan sokongan dan kepercayaan kepada Latheefa Koya untuk menerajui Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan melaksanakan tugasnya dengan terbaik, kata bekas Ketua Pesuruhjaya (KP) SPRM Datuk Seri Mohd Shukri Abdull.

Mohd Shukri berkata adalah membuang masa untuk melalak dan “membawang” kerana Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah membuat keputusan mengenai pelantikan Latheefa sebagai KP SPRM yang baharu.

Katanya beliau meletakkan kepercayaan kepada Latheefa untuk memimpin SPRM dengan baik dan melaksanakan tugas untuk negara.

“Berikan sokongan dan biarkan dia membuat kerjanya. Biar dia buat yang terbaik dan kemungkinan dengan tugas dia sebelum ini sebagai peguam, dia boleh bawa idea-idea korporat dan diganding dengan inisiatif kerajaan,” katanya dalam satu pertemuan dengan media di sini hari ini.

Mohd Shukri berkata orang ramai tidak perlu bimbang kerana yang menjalankan tugas adalah pegawai-pegawai SPRM dan tugas KP SPRM adalah untuk menggerakkan.

“KP baharu walaupun tidak ada pengalaman dalam kerja SPRM tetapi pegawai yang akan buat kerja, dan pegawai-pegawai ini memang ini terlatih. So benda ini akan berjalan lancar,” katanya dalam satu pertemuan dengan media di sini hari ini.

Mohd Shukri turut menurunkan beberapa petua sebagai panduan bagi Latheefa untuk memimpin SPRM dengan baik iaitu “Do The Right Thing; Do It Right; Independent/Neutral/Impartial; Without Fear or Favour”.

“Jangan takut ditekan, jangan takut tekanan, jangan takut dibuang (kerja) sekalipun tetapi jangan tunduk kepada desakan.

“Kena ada ciri-ciri ini dan saya percaya beliau akan menjadi pemimpin yang baik,” katanya.

Latheefa dilantik sebagai KP SPRM yang baharu untuk tempoh kontrak selama dua tahun berkuat kuasa 1 Jun lepas.

Mengenai soal sama ada Latheefa bersifat ‘independent’ atau berkecuali, Mohd Shukri berkata: “Tunggu. Tengoklah lepas ini. Bagi peluang kepada dia.”

— BERNAMA