Kerajaan Baru Perlu Kembalikan Keyakinan Pelabur

Reading Time: 2 minutes

Oleh M.Saraswathi & Nurul Jannah Kamaruddin. Foto AP

KUALA LUMPUR, 1 Mac (Bernama) – Kerajaan baru yang akan dibentuk dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri ke-8 mesti memastikan pelaksanaan dasar yang berkesan dan pembaharuan pembangunan negara dilaksanakan tanpa sebarang kelewatan, supaya tidak menjejaskan pertumbuhan ekonomi Malaysia.

Pada masa ini, Malaysia menghadapi pelbagai ancaman daripada COVID-19 untuk memerangi ancaman terhadap ekonomi, dasar dan pembaharuan untuk mencetuskan ekonomi untuk mengukuhkan asas-asas negara.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah meningkatkan penilaian risiko COVID-19, yang bermaksud Coronavirus 2019 yang berasal dari Wuhan, China pada “sangat tinggi.”

Pasaran di seluruh dunia telah terjejas implikasi dari COVID-19. Virus berbahaya itu dilihat sebagai ancaman langsung kepada ekonomi global kerana ia telah menyebar ke lebih daripada 50 buah negara di luar China.

Justeru, menjaga dan meletakkan kepentingan nasional sebaiknya menjadi keutamaan kerajaan baru.

Langkah-langkah seperti pembaharuan institusi perlu terus menjadi teras, memandangkan reformasi sedemikian adalah sangat universal dan boleh diterima oleh semua pihak, yang kemudian akan meningkatkan keyakinan terhadap pasaran kewangan, serta kalangan perniaga dan pengguna.

Pakej rangsangan ekonomi bernilai RM20 bilion yang diumumkan Khamis lepas adalah permulaan yang baik untuk menangani kesan COVID-19, terutamanya bagi industri-industri yang terjejas secara langsung olehnya.

Walau bagaimanapun, hasilnya tidak akan segera.

Para pelabur, sama ada asing atau domestik, akan terus mencari tanda-tanda peralihan kerajaan yang mantap ke arah iklim politik yang stabil kerana dasar dan ketidakpastian politik kekal pada tahap tertentu.

Kegawatan politik yang melanda negara sejak minggu lalu akhirnya telah diselesaikan apabila Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah melantik Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-8.

Muhyiddin, 72, yang merupakan presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), mengambil sumpah jawatan di hadapan Agong pada jam 10.30 pagi hari ini di Istana Negara.

Tun Dr Mahathir Mohamad meletak jawatan sebagai Perdana Menteri ke-7 pada hari Isnin.

Muhyiddin yang dilahirkan di Muar adalah salah seorang anggota pengasas Bersatu pada 2016 sebelum menjadi salah satu daripada empat parti yang membentuk gabungan harapan atau Pakatan Harapan yang memenangi pilihan raya umum ke-14. Bersatu keluar dari pakatan pada hari yang sama Dr Mahathir meletak jawatan sebagai perdana menteri.

Muhyiddin mempunyai pengalaman yang luas dalam pentadbiran kerajaan, setelah berkhidmat bukan sahaja sebagai timbalan perdana menteri dari tahun 2009 hingga 2015, tetapi juga beberapa portfolio menteri, yang terakhir menjadi Menteri Dalam Negeri.

Beliau juga pernah berkhidmat sebagai Menteri Pelajaran, Menteri Belia dan Sukan, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri di bawah kerajaan terdahulu.

Beliau adalah Menteri Besar Johor dari 1986 hingga 1995 sebelum kembali ke politik persekutuan pada tahun 1995.

  • BERNAMA