K’jaan Akan Sedia Sistem Pengangkutan Awam Terbaik Demi Faedah Rakyat

Reading Time: 2 minutes

ULASAN | Pengumuman PLUS Malaysia Bhd untuk mengurangkan kadar tolnya sebanyak 18% adalah selaras dengan dua langkah janji pilihan raya Pakatan Harapan untuk (a) merundingkan semula konsesi tol yang tidak adil, dan (b) untuk secara beransur-ansur mengambil alih dan akhirnya menghapuskan tol.

Manifesto kami mengandungi petikan berikut: “Kerajaan Pakatan Harapan akan mengkaji semula semua perjanjian konsesi lebuh raya. Kami akan merundingkan semula untuk memperoleh nilai terbaik wang untuk rakyat supaya kami boleh mengambil alih konsesi dengan pandangan muktamad untuk menghapuskan tol secara beransur-ansur.”

Di bawah pentadbiran terdahulu, kadar tol telah meningkat, dan pampasan kepada syarikat konsesi tol juga semakin meningkat. Selepas rundingan semula dengan PLUS, walaupun tempoh tender dilanjutkan selama 20 tahun, Pakatan akan dapat menyelesaikan isu yang diwarisi berikut:

1) Pengurangan kadar tol.

2) Memastikan tiada kenaikan kadar tol hingga 2058. (Berkenaan dengan inflasi, ini adalah pengurangan perbelanjaan isi rumah).

3) Kerajaan tidak perlu membuat sebarang bayaran pendahuluan sekarang.

4) Kerajaan juga tidak perlu mengimbangi PLUS pada masa depan, menjimatkan pembayar cukai sebanyak RM42 bilion.

Kontrak lama yang ditandatangani oleh kerajaan Barisan Nasional membolehkan PLUS meningkatkan kadar tol sebanyak 5% setiap tiga tahun, dan setiap kali Barisan Nasional mahu menghentikan kenaikan harga, ia terpaksa menggunakan dana awam untuk membayar pampasan kepada PLUS. Sebaliknya, kontrak Pakatan yang dirundingkan semula menjadi lebih bermanfaat kepada rakyat.

Kami menghadapi jurang harapan rakyat – ramai yang menjangkakan bahawa selepas rejim berubah, semua masalah dapat diselesaikan dengan serta-merta dan kita semua akan hidup “bahagia selama-lamanya”. Tetapi dalam realiti, kerajaan Pakatan memerlukan masa untuk menangani isu-isu diwarisi yang tersisa dari masa lalu.

Kita dapat melihat kaca itu sebagai “setengah kosong” atau “setengah penuh”. Pada penghujung hari, terdapat air dalam kaca, ini adalah peningkatan dari apa yang sebelumnya tidak ada.

Kami telah berjaya mengurangkan kadar tol untuk lebuh raya milik PLUS dan mengunci harga untuk memastikan tiada kenaikan tol hingga 2058.

Perkara seterusnya “dalam senarai hendak dilakukan” kerajaan adalah untuk menyatukan infrastruktur pengangkutan awam yang berkualiti tinggi yang akan membolehkan lebih ramai orang mendapat faedah berbanding mencipta hutang tinggi melalui pinjaman sewa beli kenderaan persendirian. Dalam jangka panjang, ini akan mengurangkan bagasi sejarah yang dihadapi dalam mengawal konsesi lebuh raya.

Nota: Liew Chin Tong adalah Timbalan Menteri Pertahanan. Tulisan ini disiarkan di portal The Edge Market pada 19 Jan 2020 dalam bahasa Inggeris.