Kisah Dari Wuhan & Hubei

Reading Time: 2 minutes

AP Photo

Portal ‘The Epoch Times’ bercakap kepada ramai penduduk di bandar Wuhan dan di Wilayah Hubei untuk mengetahui keadaan di lapangan sejak beberapa minggu kebelakangan ini.

Berikut adalah beberapa kisah mereka.

Menunggu Sangat Lama

Yang Yang adalah penduduk daerah Hanyang Wuhan.

Bapanya mula mengalami kesukaran bernafas. Kerana hospital-hospital tempatan penuh sesak, ayahnya tidak pernah dirawat di hospital dan tidak diuji untuk koronavirus. Apabila dia meninggal dunia akibat kegagalan pernafasan pada 29 Januari, kematiannya tidak disenaraikan sebagai sebahagian daripada statistik kematian wabak oleh pegawai tempatan.

Yang dan ibunya yang berusia 61 tahun baru-baru ini mengalami gejala serupa yang disebabkan oleh virus itu, termasuk demam, batuk, dan sakit dada.

Walaupun dia berkata keutamaannya ialah untuk mendapatkan ibunya ke katil hospital supaya dia boleh dirawat, dia bimbang bahawa ibunya mungkin menunggu sangat lama.

‘Tiada Katil Hospital Yang Tinggal’

Xu, seorang pelajar siswazah di Xiaogan City, Wilayah Hubei, berkata bapanya, seorang guru sekolah menengah, mula berasa panas pada 13 Januari.

Tetapi pegawai menangguhkan melakukan pemeriksaan diagnostik sehingga gejalanya menjadi teruk. Pada 17 Januari, dia dipindahkan ke hospital Tongji di Wuhan, salah satu kemudahan yang ditetapkan untuk merawat koronavirus.

Pada masa itu keputusan didapati positif untuk koronavirus, bapanya telah meninggal dunia, pada 31 Jan.

Xu berkata dia dan ibunya menunjukkan tanda-tanda sekarang.

“Tiada katil hospital yang kosong[di hospital Tongji]. Terdapat hanya satu bilik lagi untuk orang yang dirawat di hospital. Pesakit lain semuanya bercampur bersama, dan boleh menjangkiti orang lain dengan mudah, “katanya.

Melindungi Maklumat Sebenar

Seorang penduduk Wuhan bernama Wang berkata pegawai di bandarnya menutup kes-kes koronavirus.

Bapanya meninggal selepas menunjukkan tanda-tanda virus. Dia dan ibunya kini juga menunjukkan gejala, seperti batuk sentiasa.

Wang mengatakan bahawa pihak berkuasa di daerahnya telah menetapkan maksimum tiga kes disyaki dalam sehari yang dibenarkan dilaporkan. Sebarang kes tambahan tidak akan diakui.

Wang berkata bahawa orang awam tidak dibenarkan menyebutkan koronavirus di platform media sosial popular WeChat, atau akaun mereka mungkin dihapuskan. Beliau menambah bahawa pekerja kesihatan di Wuhan tertakluk kepada arahan yang melarang mereka untuk bercakap dengan sesiapa mengenai keadaan di tempat kerja mereka.

‘Neraka Dunia’

Sun, seorang penduduk daerah Wuchang, Wuhan berkata, dia ingin menghantar anaknya yang berusia sembilan tahun, kerana dia bimbang tentang apa yang boleh berlaku kepada anaknya jika dia dijangkiti dan dikuarantin.

Beliau juga menyatakan kebimbangan mengenai ibu bapanya. Jika mereka jatuh sakit ketika dia tidak bersama mereka, Sun berkata, mereka tidak akan dapat ke hospital sendiri, kerana tidak ada pengangkutan awam yang tersedia.

Adalah sesuai untuk menggambarkan Wuhan sebagai “neraka di bumi,” kata Sun.