Agong Zahirkan Dukacita Lebih 900 Terkandas di Bukit Bendera

Reading Time: < 1 minute

GEORGE TOWN, 22 Dis — Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menzahirkan rasa dukacita terhadap kejadian kegagalan operasi keretapi funikular di Bukit Bendera, dekat sini malam tadi yang menyebabkan lebih 900 pengunjung terkandas.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Istana Negara, Al-Sultan Abdullah bagaimanapun bersyukur kerana kesemua pengunjung yang terkandas itu selamat dan berjaya dibawa turun ke stesen bawah.

Dalam pada itu, Seri Paduka turut merakamkan ucapan tahniah kepada pihak pengurusan Perbadanan Bukit Bendera (PHC) termasuk pengurus besar PHC Datuk Cheok Lay Leng, para jurutera dan kakitangan PHC serta anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pulau Pinang yang bertungkus lumus memastikan para pengunjung dapat dibawa turun dengan selamat dalam masa yang singkat.

Menurut kenyataan itu, Seri Paduka berharap masalah brek hidraulik keretapi funikular itu dapat diselenggara dan langkah-langkah diambil dengan segera agar kejadian semalam tidak berulang.

Jurucakap Pusat Gerakan Operasi JBPM Pulau Pinang berkata kesemua mangsa dibawa turun menaiki pacuan empat roda ke Taman Botani sebelum dibawa menggunakan bas ke stesen bawah Bukit Bendera untuk mereka mengambil kenderaan dan pulang ke destinasi masing-masing.

Operasi membawa turun pengunjung yang terjejas itu bermula pukul 8.30 malam dan tamat sepenuhnya kira-kira pukul 1.03 pagi serta kesemua mereka berada dalam keadaan selamat.

Semalam, PHC dalam kenyataan berkata keretapi funikular tersebut tergendala akibat masalah kerosakan sistem.

Al-Sultan Abdullah hari ini mengakhiri rangka lawatan kerja selama tiga hari di Pulau Pinang.

Hari ini Yang di-Pertuan Agong dijadual menerima menghadap ahli Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang serta ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang dan Zakat Negeri Pulau Pinang pada 10 pagi.

Seri Paduka kemudiannya dijangka berangkat pulang ke Kuantan, Pahang pada 12 tengah hari di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang, Bayan Lepas dekat sini.

— BERNAMA