AS Kenakan Sekatan Terhadap Drone DJI China

Reading Time: 2 minutes

Syarikat pengeluar drone terbesar di dunia, DJI, telah dimasukkan ke dalam Daftar Entiti Jabatan Perdagangan AS, yang menetapkan syarikat dari negara China sebagai kebimbangan keselamatan negara dan melarang syarikat yang berpangkalan di AS daripada mengeksport teknologi ke syarikat itu.

Laman sesawang DroneDJ pertama kali melaporkan berita itu, yang disahkan oleh Reuters berdasarkan panggilan persidangan dengan seorang pegawai kanan Jabatan Perdagangan AS. DJI enggan memberi komen berkenaan langkah terbaru AS itu.

Larangan itu diwartakan melalui mekanisme yang sama dengan larangan berterusan AS terhadap produk Huawei, dan fokus utama untuk menyekat eksport teknologi AS ke pembuat drone tersebut. Larangan tersebut akan menyukarkan perniagaan AS untuk menyediakan bahagian atau komponen untuk digunakan DJI di drone keluarannya, yang kemungkinan akan mengganggu rantaian bekalan syarikat. Ini juga menyukarkan penjual di AS untuk menjual produk DJI secara langsung atau membuat transaksi dengan syarikat, terutama jika China bertindak balas terhadap tindakan tersebut dengan sekatan lebih lanjut.

Pemfailan khusus yang memasukkan DJI ke daftar entiti menuduh syarikat itu “memungkinkan pelanggaran hak asasi manusia skala besar di China melalui pengumpulan dan analisis genetik atau pengawasan teknologi tinggi.” Ini mungkin merujuk pada keterlibatan DJI dalam membekalkan drone kepada China untuk mengawasi kem tahanan di wilayah Xinjiang, seperti yang diperincikan dalam laporan Bloomberg Businessweek.

Amerika Syarikat juga telah menyatakan beberapa kebimbangan pada masa lalu mengenai masalah keselamatan dengan drone, yang sebahagian besar dibuat di China dan mengandungi alat ganti dari China.

Jabatan Kehakiman melarang membeli drone buatan asing – yang merangkumi produk DJI – dengan alasan masalah keselamatan yang serupa. Jabatan Pertahanan telah mengesahkan beberapa drone lain dari pesaing seperti Parrot dan Skydio untuk kegunaan kerajaan sebagai gantinya, setelah tinjauan beberapa tahun.

Ini merupakan peningkatan ketara dalam usaha berterusan Presiden Trump untuk menyekat syarikat teknologi China daripada beroperasi di Amerika Syarikat. Trump meletakkan Huawei dalam senarai entiti melalui perintah eksekutif pada Mei 2019, dengan alasan keselamatan negara.

Masih tidak jelas sama ada Presiden yang dipilih, Joe Biden akan meneruskan dasar ini setelah memegang jawatan pada 20 Januari.