Britain Ambil Balik Sampah Yang DiEksport Secara Haram Ke Malaysia

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR (Reuters) – Britain akan mengambil semula 42 kontena berisi sisa plastik yang telah dihantar secara haram ke Malaysia, kata pihak berkuasa negara itu pada Isnin.

Malaysia tahun lepas menjadi destinasi utama dunia untuk sisa plastik selepas pengharaman China terhadap import bahan buangan menjejaskan aliran lebih daripada 7 juta tan sampah setiap tahun.

Beratus-ratus kontena haram sisa plastik telah berada di pelabuhan di seluruh Malaysia, setelah tiba tanpa permit yang diperlukan.

42 kontena yang akan dibawa balik Britain tiba di Pelabuhan Pulau Pinang antara Mac 2018 dan Mac 2019, menurut Jabatan Alam Sekitar Malaysia dan Suruhanjaya Tinggi British dalam satu kenyataan bersama.

“Kontena itu … dianggap menyalahi undang-undang kerana mereka gagal mematuhi syarat import yang diperlukan,” kata mereka dalam kenyataan itu.

Reuters melaporkan bulan lalu bahawa lebih daripada 300 kontena yang membawa sisa plastik telah sampai di Pulau Pinang, dan sesetengah negara telah bersetuju pada dasarnya untuk mengambil 200 daripadanya.

Malaysia telah berikrar pada awal tahun ini untuk menghantar sisa plastik kembali ke negara asal dan memastikan negara itu membiayai kos pengangkutan.

Puluhan kilang kitar semula, kebanyakannya beroperasi tanpa lesen, telah berkembang di Malaysia sejak larangan China ke atas import sampah berkuatkuasa. Pihak berkuasa telah meningkatkan pengawasan kerana penduduk mengadu ia memberi kesan merosakkan alam sekitar.

Kebanyakan plastik yang masuk ke negara ini adalah plastik yang tercemar dan berkualiti rendah dari negara-negara maju yang tidak boleh dikitar semula, dan akhirnya dibakar atau ditimbus di tapak pelupusan, kata Menteri Alam Sekitar.