Dua Pelajar Cedera Parah Terjatuh Dari Titi Gantung

Reading Time: < 1 minute

Lapan pelajar di Ranau, Sabah cedera parah setelah titi gantung yang mereka lalui ketika mereka cuba menyambung ke Internet untuk kelas dalam talian.

Menurut NST, para pelajar dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Ulu Sugut berada di titi di Kampung Gusi sekitar jam 9 malam pada hari Isnin, 23 November, ketika titi itu, yang terbuat dari dawai dan papan kayu, runtuh.

“Titi itu sudah uzur – kira-kira 10 tahun, dan telah dilakukan pembaikan tetapi tidak kemas,” kata Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Joachim Gunsalam, seperti yang dilaporkan oleh Malay Mail.

Joachim, yang juga Menteri Pembangunan Perindustrian negeri dan Anggota Dewan Undangan Negeri Kundasang, mengatakan bahawa lapan pelajar telah berkumpul di titi malam itu, yang dikatakan menyebabkan ia runtuh.

Titi ini dikatakan setinggi 18m dan satu-satunya tempat di Kampung Gusi yang mempunyai isyarat selular untuk akses Internet pada waktu malam.

Salah seorang pelajar, gadis berusia 16 tahun, patah kakinya sementara seorang pelajar lelaki lain mengalami kecederaan tulang belakang. Kedua-duanya dihantar ke Hospital Queen Elizabeth di Kota Kinabalu untuk rawatan segera.

Pelajar lain, semua berusia antara 15 dan 18 tahun, dimasukkan ke hospital daerah Ranau kerana kecederaan ringan.

Penduduk kampung mengatakan bahawa sudah menjadi rutin bagi pelajar ini untuk pergi ke titi itu pada waktu malam untuk mengikuti kelas dalam talian mereka.

“Sambungan internet di Kampung Gusi kurang baik, tetapi lebih baik pada waktu malam di jambatan gantung,” kata ketua Persatuan Ibu Bapa dan Guru sekolah, Ratimin Kukunut.