Ordinan Darurat: Kerajaan Harus Bentang Di Parlimen Dahulu

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Kerajaan persekutuan yang berjaya mendapat pengisytiharan Darurat di seluruh negara dan Ordinan atau undang-undang berikutnya yang dibuat di bawah Darurat dengan kuasa besar untuk kerajaan tanpa semak dan imbang yang diperlukan adalah “pendahuluan berbahaya”, kata sepuluh bekas presiden Badan Peguam Malaysia hari ini.

Dalam satu kenyataan hari ini, seperti dilaporkan portal Malay Mail, bekas pemimpin badan profesional perundangan yang mewakili semua peguam di Semenanjung Malaysia menyuarakan keprihatinan mereka terhadap keputusan kerajaan untuk menuntut pengisytiharan Darurat melalui Perisytiharan oleh Yang di-Pertuan Agong.

Mereka berpendapat bahawa keadaan “darurat serius” dengan hanya keadaan “paling ekstrem” – yang diperlukan untuk pengisytiharan Darurat seperti itu – tidak ada ketika Darurat dipanggil.

“Dalam analisis terakhir, sangat bimbang kerajaan menetapkan pendahuluan berbahaya untuk penggunaan Proklamasi ketika syarat-syarat yang diperlukan tidak dipenuhi di bawah Perlembagaan.

“Ini tidak dapat diterima di negara yang dibangun di atas landasan prinsip demokrasi dan Kedaulatan Undang-undang. Oleh itu, sangat penting bahawa Proklamasi Darurat dan Ordinan dibentangkan di Parlimen, secepat mungkin, ‚ÄĚkata mereka.

Antara lain, mereka juga menyoroti Ordinan Darurat yang baru diwartakan yang telah menangguhkan persidangan Parlimen, menunjukkan bahawa Perlembagaan Persekutuan sebenarnya menghendaki pengisytiharan Darurat dan Ordinan yang dibuat di bawah Darurat untuk dibentangkan di Parlimen untuk diteliti, dan bahawa Parlimen terus berfungsi dalam keadaan darurat sebelumnya di negara ini.

Kenyataan itu ditandatangani oleh Datuk Param Cumaraswamy, Zainur Zakaria, Datuk Cyrus V. Das, Datuk Mah Weng Kwai, Datuk Kuthubul Zaman, Datuk Yeo Yang Poh, Datuk Ambiga Sreenevasan, Ragunath Kesavan, Christopher Leong dan Steven Thiru.