Peja Akan Letak Jawatan Sebaik Menteri Besar Baru Dipilih

Reading Time: < 1 minute

IPOH | Dato’ Seri Ahmad Faizal bin Azumu akan meletak jawatan Menteri Besar sebaik sahaja Sultan Perak melantik Menteri Besar yang baharu.

Beliau yang juga ADUN Chenderiang, berkata bahawa beliau perlu memastikan kesinambungan perjalanan pentadbiran negeri dan melakukan tugas sementara sebelum mengundurkan diri.

“Beri saya tunaikan tanggungjawab saya kepada rakyat kerana kerajaan negeri harus terus beroperasi. Kepada musuh saya, saya mengatakan bahawa anda telah mencapai apa yang anda mahukan. Jangan sampai kita mengganggu pentadbiran kerajaan.”

“Masih ada beberapa kawasan di Perak di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan yang menjadi tanggungjawab kerajaan dan mesti ada yang menguruskan,” katanya pada sidang media selepas menyerahkan cek replika masing-masing berjumlah RM100,000 kepada wakil sembilan sekolah Bebas Cina di pejabatnya di sini hari ini.

Katanya, anggota dewan eksekutif negeri masih menjalankan tugas seperti biasa sehingga menteri besar baru dilantik.

Sementara itu, Ahmad Faizal berkata Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Perak mahu semua keputusan dibuat secara muafakat untuk memastikan kepentingan setiap parti politik dalam pemerintahan Perikatan Nasional (PN) dijaga.

Pengerusi Bersatu Perak itu mengatakan bahawa pembentukan kerajaan baru dalam gabungan itu harus mengutamakan kestabilan, walaupun itu bermaksud harus mengorbankan kehendak dan keperluan parti masing-masing.

Turut hadir di acara penyerahan cek replika itu ialah ADUN Bebas Tronoh Paul Yong Choo Kiong dan ADUN Buntong A. Sivasubramaniam dari Gerakan. Kedua-duanya, bagaimanapun, menolak komen mengenai perkara itu.