RUU Ambang Muflis RM100,000 Diluluskan

Reading Time: 2 minutes

PARLIMEN (Bernama) | Rang Undang-Undang Insolvensi (Pindaan) 2020 yang bertujuan untuk meminda Akta Insolvensi 1967 (Akta 360) telah diluluskan dengan suara majoriti tipis di Dewan Rakyat.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Takiyuddin Hassan, ketika membentangkan RUU itu, mengatakan Akta 360 telah diubah berdasarkan keperluan tertentu, termasuk mengubah kerangka hukum yang ada menjadi perundangan yang lebih relevan dengan keperluan semasa.

Dia mengatakan bahawa memperbaharui Undang-Undang agar sejalan dengan perkembangan dan kemajuan undang-undang antarabangsa mengenai bankrupsi, tadbir urus korporat dan amalan terbaik.

“(Sebagai tambahan), persiapkan negara untuk menghadapi wabak di masa depan atau bencana yang mungkin menyebabkan gelombang krisis ekonomi,” katanya ketika membentangkan RUU untuk pembacaan kedua di Dewan Rakyat hari ini.

Takiyuddin berkata RUU itu akan memberi kesan positif, seperti memberi peluang kepada individu untuk memperkuat ekonomi mereka sekarang tanpa kekangan yang timbul dari tindakan muflis dan untuk mendorong pertumbuhan ekonomi dan pembangunan negara.

Ini juga memberi peluang kepada individu untuk menguruskan kewangan mereka dengan lebih baik, lebih-lebih lagi setelah menghadapi situasi yang tidak dijangka seperti COVID-19, dan juga mengelakkan kenaikan kes kemuflisan secara tiba-tiba dalam masa yang singkat.

Dia mengatakan bahawa sejak Akta 360 diluluskan dan diterbitkan dalam Warta Persekutuan pada 30 September 1967, seksyen 5 (yang berada pada had kemuflisan minimum atau ambang kemuflisan minimum) Akta itu telah dipinda empat kali, dengan yang terakhir pada 2017.

Takiyuddin mengatakan bahawa sekarang kerajaan telah mengemukakan lagi cadangan untuk meminda seksyen 5 Akta 360 untuk meningkatkan ambang kemuflisan minimum dari RM50,000 menjadi RM100,000, dan dengan itu menjadikan Akta tersebut lebih responsif dan komprehensif terhadap keperluan dan isu semasa mengenai bankrupsi.

Sementara itu, dia mengatakan kerajaan telah membuat kajian perbandingan mengenai undang-undang muflis di beberapa negara lain, seperti Singapura, Australia, Amerika Syarikat dan United Kingdom.

Katanya kebanyakan negara mengubah undang-undang muflis mereka agar sesuai dengan keperluan saat ini untuk menghindari kenaikan kes kemuflisan secara mendadak dalam waktu singkat serta untuk meningkatkan pertumbuhan ekonomi dan pembangunan nasional mereka.

Semasa sesi penggulungan rang undang-undang, Takiyuddin mengumumkan bahawa terdapat 4,151 kes muflis yang diisytiharkan, yang melibatkan orang Melayu (2,312); Cina (1,028); Orang India (307); kaum lain (490); serta 14 orang asing; berdasarkan statistik Jabatan Insolvensi pada bulan Julai tahun ini.

Persidangan Dewan Rakyat bersambung esok.