Scanda Sky Tidak Diberi Lesen Operasi Penerbangan

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Scanda Sky PLT tidak diberi lesen untuk beroperasi di Malaysia, kata Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) menurut laporan The Edge Market hari ini.

Dalam satu kenyataan, pengelola penerbangan itu mengatakan Scanda Sky tidak memegang lesen perkhidmatan udara (ASL) atau permit perkhidmatan udara (ASP) yang dikeluarkan sama ada oleh suruhanjaya di bawah Akta Suruhanjaya Penerbangan Malaysia 2015 [Akta 771] atau di bawah Penerbangan Awam Akta 1969 [Akta 3].

ASL atau ASP diperlukan untuk pengangkutan penumpang, surat atau kargo melalui udara, untuk disewa atau memberi ganjaran sama ada ia berada dalam perjalanan berjadual atau tidak dijadualkan di antara dua atau lebih tempat, di mana sekurang-kurangnya satu lokasi berada di Malaysia.

“Oleh itu, Scanda Sky mungkin menafikan kepada orang ramai menerusi laporan berita dan laman sesawangnya bahawa ia adalah syarikat penerbangan Malaysia yang dibenarkan untuk mengendalikan perkhidmatan tersebut,” kata Mavcom.

Mavcom bertindak balas kepada laporan bahawa Scanda Sky melancarkan penerbangan sulungnya pada 27 Nov dari Ipoh ke Guangzhou, China.

“Suruhanjaya itu memahami bahawa Scanda Sky telah memeterai perjanjian piagam dengan Malaysia Airlines Bhd dan penerbangan yang dipersoalkan itu sebenarnya dikendalikan oleh Malaysia Airlines.”

Mavcom menyatakan bahawa Scanda Sky mengiklankan dan mempromosikan penerbangan berjadual komersial di laman webnya, sehingga mencadangkan ia adalah sebuah syarikat penerbangan.

Oleh itu, ia telah mengeluarkan surat amaran kepada Sky Scanda yang mengarahkannya untuk menghentikan pemasaran perkhidmatannya, serta mengiklankan dirinya sebagai syarikat penerbangan komersil.

Pada 2017, Suasa Airlines Sdn Bhd didenda RM380,000 selepas ia terbang ke Langkawi tanpa lesen dan kelulusan yang diperlukan.