2 Orang Didenda Kerana Turunkan Pelitup Muka Ke Dagu

Reading Time: < 1 minute

Dua lelaki di Parit Buntar, Perak, didenda kerana tidak memakai topeng muka setelah meneguk minuman mereka.

Sin Chew Daily melaporkan bahawa seorang lelaki bernama Lee, bersama sekumpulan rakannya, menuju ke sebuah pusat membeli-belah di Taman Wawasan dengan menaiki motosikal.

Sementara kumpulan yang lain masuk ke dalam pusat membeli-belah, Lee dan seorang rakannya menunggu di luar. Sementara menunggu, mereka membeli minuman dari kedai berhampiran dan menarik topeng muka ke dagu untuk meneguk.

Selepas itu, mereka meletakkan minuman mereka di bakul motosikal masing-masing dan didatangi oleh pegawai polis yang mendakwa mereka tidak memakai topeng muka.

Lee mengatakan bahawa anggota polis itu muncul tepat setelah mereka selesai meneguk minuman mereka.

Tiga pegawai keluar dari kenderaan dan berkata bahawa mereka telah melanggar undang-undang.

Dia juga menjelaskan kepada Sin Chew Daily bahawa dua pegawai itu tidak berpakaian seragam sementara seorang lagi menunjukkan kad pengenalan polisnya.

Polis kemudian menyuruh Lee dan rakannya masuk ke kenderaan mereka supaya mereka dapat dibawa ke ibu pejabat polis daerah Kerian.

Kedua-duanya masing-masing dikenakan denda RM1,000 dan mereka harus membayar jumlah tersebut di pejabat kesihatan daerah Kerian.

Lee mengatakan kepada berita harian Cina itu bahawa denda itu tidak adil kerana mereka hanya menanggalkan topengnya sebentar untuk minum sedikit minuman mereka. Dia menyatakan bahawa denda itu menyebabkan mereka merasa tidak berdaya.