Penghuni Medan 88 Digesa Tampil Jalani Saringan

Reading Time: < 1 minute

PUTRAJAYA | Kementerian Kesihatan mendesak penduduk Medan 88 Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang yang tidak pulang setelah Perintah Kawalan Pergerakan yang Diperketatkan (PKPD) dikuatkuasakan di daerah itu, untuk tampil menjalani ujian saringan Covid-19.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, pemeriksaan itu penting untuk memastikan mereka bebas daripada wabak itu.

“Ujian saringan Covid-19 adalah percuma. Sekiranya mereka melakukannya di luar, mereka harus membayar RM300. Oleh itu, kami mendesak mereka untuk tampil ke depan dan melakukan pemeriksaan, ”katanya dalam sidang media hariannya mengenai perkembangan Covid-19 di sini hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, kementerian percaya bahawa sebahagian besar penduduk yang melarikan diri dari Medan 88 adalah pendatang tanpa izin.

“… kerana mereka takut mereka akan dibawa ke Depot Tahanan Imigresen setelah pemeriksaan dijalankan,” katanya, sambil menambah bahawa pihak berkuasa sedang mencari mereka yang melarikan diri dari kawasan itu.

Dilaporkan sebelumnya bahawa sekitar 400 penduduk Medan 88 tidak pulang setelah mendapat maklumat bahawa kawat Concertina akan dipasang di sekitar kawasan itu untuk pelaksanaan PKPD.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam sidang media mengatakan bahawa polis sedang dalam usaha mengesan mereka.

Ketika ditanya mengenai kriteria penutupan suatu daerah, Dr Noor Hisham mengatakan ketika suatu daerah telah dikenal pasti, kementerian akan melakukan penilaian risiko dan jika perlu, PKPD secara bersasar secara pentadbiran (TEMCO) akan dilaksanakan di daerah tersebut.

“Sekiranya terdapat banyak kes (jangkitan Covid-19), kami akan memberi nasihat untuk penguatkuasaan TEMCO dan kerja-kerja sanitasi akan dilakukan di lokasi,” katanya.