5 Telco Disiasat SPRM Sindiket SMS

Reading Time: < 1 minute

Lima syarikat telekomunikasi (telco) tempatan kini dalam siasatan kerana didakwa terlibat dalam sindiket penipuan perkhidmatan pesanan ringkas (SMS).

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendedahkan kepada Harian Metro bahawa sejak 10 tahun kebelakangan ini, pekerja di bawah syarikat telco ini dilaporkan bekerja sama dengan lebih 100 penyedia kandungan dalam penipuan berskala besar.

Dipercayai bahawa kakitangan telco telah disuap berjuta-juta ringgit oleh penyedia kandungan sebagai pertukaran untuk maklumat peribadi pengguna prabayar berdaftar.

Setelah mendapat maklumat orang, syarikat kemudian akan menghantar mesej teks spam yang akan mengenakan bayaran kepada pengguna antara 50 sen hingga RM5 tanpa pengetahuan atau kebenaran mereka.

Sumber yang tidak disebutkan namanya dari SPRM memberitahu, “Terdapat caj tersembunyi dengan setiap mesej dihantar. Kredit prabayar sehingga RM5 akan ditolak untuk setiap nada dering, wallpaper, dan permainan interaktif yang dihantar kepada pelanggan mereka. Terdapat juga situasi di mana pelanggan dikenakan bayaran tanpa menerima sebarang kandungan. “

“Sekiranya anda mengambil kira jumlah kerugian pengguna prabayar di negara ini berikutan aktiviti haram yang dikesan, SPRM menganggarkan bahawa keuntungan yang diperoleh oleh syarikat telekomunikasi dan kandungan akan mencecah hingga RM100 juta,” tambah mereka.

SPRM telah menahan reman beberapa orang yang disyaki terlibat dalam sindiket tersebut.

Menurut Malaysian Wireless, dua pekerja telekomunikasi dan seorang ketua pegawai teknologi (CTO) ditangkap pada hari Rabu, 11 November, di ibu pejabat SPRM ketika mereka dipanggil untuk direkod kenyataan mereka berkaitan dengan kes tersebut.

Sementara itu, The Star melaporkan bahawa pada hari Selasa, 10 November, SPRM juga mereman tiga pengarah syarikat kerana disyaki memberi rasuah bernilai jutaan ringgit sebagai sebahagian daripada sindiket penipuan. Dua pengarah dikatakan memegang gelaran ‘Datuk’.