Aktiviti Manusia Punca Peningkatan Bencana Alam

Reading Time: 2 minutes

Foto oleh Bernama

KUALA LUMPUR | Eksposisi manusia yang ekstrem dalam ekosistem alam semula jadi dan aktiviti manusia yang menggunakan sumber semula jadi untuk membuat keuntungan perniagaan yang tidak terkawal telah menyebabkan dunia hari ini mengalami peningkatan bencana alam, kata Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah.

Hutan dan pokok yang telah memberi perlindungan kepada sumber air, memainkan peranan penting dalam mengurangkan hakisan tanah dan mencegah banjir, tidak lagi diberi keutamaan.

Sebaliknya ia dilihat sebagai sumber kayu yang boleh dijual untuk keuntungan dan ini menyebabkan berlakunya pembalakan haram yang berleluasa oleh rasa tamak.

“Tanpa pokok dan hutan, semua faedah alam semulajadi hilang, spesies tumbuhan dan haiwan berkurangan, habitat semulajadi musnah, rantaian makanan rusak dan kehidupan manusia terancam,” titah Sultan Nazrin, sambil menambah bahawa fungsi penting pokok terungkap dalam ajaran Nabi Muhammad SAW.

Sultan Nazrin bertitah demikian ketika melancarkan buku berjudul ’40 Hadis Pelestarian Alam Sekitar’ (40 ajaran tentang memelihara alam sekitar), dan dikarang oleh ahli akademik Prof Datuk Seri Dr Ir Zaini Ujang dan Prof Datuk Dr Zulkifli Mohd Yusoff di kampus Universiti Teknologi Malaysia di sini. hari ini.

Mengenai topik pencemaran sungai, baginda berkata, menurut data Jabatan Alam Sekitar, Malaysia telah kehilangan 102 sungai dalam tempoh 10 tahun, dengan hanya tinggal 477 yang ada hari ini.

Daripada 477 sungai yang wujud, hanya 219 dikategorikan sebagai bersih, dengan 207 dan 51 dikategorikan sebagai separuh tercemar dan tercemar.

Baginda juga berkongsi pengalaman peribadi dalam perjalanan ke Sungai Perak dari Pasir Salak ke Teluk Intan untuk istiadat pertabalan sebagai Sultan Perak ke-35 pada tahun 2015, dan ingat bahawa semasa perjalanan 65 kilometer, anakanda Raja Azlan Muzaffar Shah yang berumur tujuh pada masa itu, telah mengira botol-botol plastik yang terapung di permukaan air – pada akhir perjalanan, dia telah menunjukkan sejumlah 700 botol plastik.

Dalam hal ini, Sultan Nazrin menggesa semua pihak untuk melakukan tugas mereka dalam melindungi dan memelihara alam sekitar, dan tidak menganggap bahawa hanya tanggungjawab kerajaan untuk berbuat demikian.

Beliau juga mengucapkan terima kasih atas usaha kedua-dua ahli akademik yang memberi tumpuan kepada dimensi agama dalam membantu menanamkan kesedaran di kalangan umat Islam untuk menjadi lebih prihatin dan proaktif terhadap alam sekitar dan pemeliharaannya.