Cuepecs Bantah Naikkan Usia Persaraan

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja di Perkhidmatan Awam (Cuepacs) berpendapat bahawa tidak ada keperluan untuk menaikkan usia persaraan penjawat awam kepada 65 tahun.

Presiden Cuepacs, Adnan Mat berkata, skim persaraan untuk penjawat awam, yang kini berusia 60 tahun, masih dilihat sebagai wajar dan relevan.

“Umur persaraan penjawat awam telah diubah tiga kali dalam 20 tahun terakhir, iaitu dari 55 hingga 56 pada tahun 2001. Ini diikuti tujuh tahun kemudian dari 56 hingga 58 tahun (2008) dan 58 hingga 60 tahun pada tahun 2011,” katanya kata dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau mengulas usul perwakilan Kumpulan Bank Dunia ke Malaysia dan pengurus negara, Firas Raad, bahawa Malaysia perlu menyemak kembali polisi usia persaraan, memandangkan negara mungkin memiliki masyarakat yang semakin tua di masa depan.

Mengulas lanjut, Adnan berpendapat bahawa kebanyakan individu berusia 60 tahun ke atas sudah menghadapi cabaran termasuk masalah kesihatan dan keperluan untuk menyesuaikan diri dengan teknologi baru dan semakin canggih.

Katanya, keputusan untuk mengekalkan usia persaraan yang ada juga mengambil kira pelbagai pertimbangan lain termasuk memberi peluang pekerjaan kepada lebih banyak orang muda yang berkemahiran dan berbakat.