Pegawai Imigresen KLIA Ditahan Terima Rasuah RM22 Ribu

Reading Time: 2 minutes

SHAH ALAM | Usaha untuk membongkar kegiatan rasuah di kalangan anggota Jabatan Imigresen telah membawa kepada penangkapan baru, kali ini seorang pegawai Imigresen yang berpangkalan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Pegawai berusia 26 tahun itu, yang mempunyai gred KP 19 dan bertugas di jabatan operasi KLIA, ditangkap oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor kerana meminta suapan RM22,000 daripada dua warganegara China.

Sogokan itu bertujuan untuk membebaskan warga China, yang telah ditahan oleh Jabatan Imigresen pada hari Isnin kerana menggunakan cap palsu.

Pegawai itu ditangkap di depan mata pegawai SPRM ketika menerima rasuah di sebuah stesen minyak berhampiran lapangan terbang pada pukul 7.45 malam pada hari Rabu.

Penangkapannya itu di tengah-tengah Ops Selat SPRM, yang setakat ini telah menyaksikan 39 anggota Imigresen ditangkap untuk memudahkan siasatan terhadap sindiket penyeludupan jenayah antarabangsa yang melibatkan pegawai Imigresen.

Namun, sumber mengatakan siasatan menunjukkan bahawa ini bukan kesalahan pertama pegawai itu.

Penangkapannya dilakukan setelah pegawai anti-rasuah menyerbu ejen pekerja asing di Cheras pada awal hari itu.

Difahamkan, semasa disoal siasat, ejen tersebut telah menyalurkan maklumat pada operasi tersebut.

“Berdasarkan maklumat yang diterima, pegawai Imigresen yang berkenaan akan memberi maklumat kepada ejen warga negara China yang ditahan kerana kesalahan imigresen di KLIA.

“Tugas ejen itu adalah dengan menghubungi ahli keluarga mereka di China untuk meminta rasuah untuk membebaskan mereka yang ditahan.

“Keluarga di China kemudian akan menghubungi rakan mereka di Malaysia untuk membantu menyiapkan wang itu dan menyerahkannya kepada ejen,” kata sumber itu.

Sumber itu mengatakan bahawa keadaan rasuah di KLIA telah mencapai tahap “pandemik”.

Sumber itu mengatakan bahawa keadaan rasuah di KLIA telah mencapai tahap “pandemik”.

“Ini adalah masalah keselamatan negara. Pegawai korup yang bekerja di pintu masuk dan keluar negara menyebabkan pelanggaran serius sempadan negara,” kata sumber itu.

Sumber itu menambah bahawa tidak perlu lagi pendatang tanpa izin menggunakan pintu masuk berbahaya seperti laluan laut dan “lorong tikus” (lorong tikus) untuk memasuki Malaysia.

“Lebih mudah, lebih cepat dan lebih selamat bagi mereka hanya menggunakan KLIA dan KLIA2 untuk memasuki Malaysia,” kata sumber itu.

Sementara itu, Pengarah SPRM Selangor, Datuk Alias ​​Salim, ketika dihubungi, mengesahkan penangkapan tersebut.

Katanya, kes itu disiasat di bawah Seksyen 16 Akta SPRM 2009.