Dua Lagi Kes Koronavirus, Satu Libatkan Warga Tempatan

Reading Time: < 1 minute

PUTRAJAYA | Kementerian Kesihatan hari ini mengesahkan dua lagi kes koronavirus, menjadikan jumlah kes yang disahkan menjadi 14 orang. Seorang adalah wanita Malaysia manakala seorang lagi adalah warga China berusia 37 tahun, lapor portal Free Malaysia Today.

Menteri Kesihatan, Dzulkefly Ahmad, berkata wanita itu adalah adik perempuan kepada rakyat Malaysia yang pertama menghidap virus itu, seorang lelaki berusia 41 tahun yang kembali dari Singapura selepas menghadiri persidangan pada bulan Januari.

Wanita berusia 40 tahun itu telah pulang ke kampung halamannya untuk Tahun Baru Cina pada 23 Januari. Dia mengalami demam dan sakit tekak pada 1 Feb, dan batuk pada 4 Feb, yang membawa dia untuk mendapatkan rawatan di sebuah klinik swasta.

“Sebaik sahaja abangnya diketahui adalah kes pertama di Malaysia, dia dikesan oleh pihak berkuasa kesihatan Kuala Muda dan sampel diambil dari beliau dan ahli keluarga lain,” kata Dzulkefly pada sidang akhbar di sini hari ini.

Dzulkefly berkata ujian wanita itu positif pada 5 Feb manakala saudara-mara yang lain didapati negatif. Kontak rapat sedang dikesan.

Wanita yang tidak mempunyai sejarah perjalanan ke China, dirawat di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar, Kedah, dan berada dalam keadaan stabil.

Sementara itu, Dzulkefly berkata, warga negara China yang terbaru menghidap virus itu adalah pelancong dari Wuhan yang telah tiba pada 25 Januari bersama ibunya dan tiga rakannya.

Beliau kini berada dalam keadaan stabil dan sedang dirawat di wad pengasingan Hospital Kuala Lumpur.