‘Offset’ Bukan Rasuah, Melainkan Ia Masuk Ke Poket Sendiri – PM

Reading Time: < 1 minute

PUTRAJAYA, 6 Feb (Bernama) – Tun Dr Mahathir Mohamad berkata walaupun beliau tidak bercakap mengenai tuduhan rasuah yang melibatkan AirAsia dan AirAsia X, beliau merasakan rasuah hanya berlaku apabila wang yang diterima dibiayai.

Perdana Menteri berkata, malah kerajaan meminta offset apabila membuat perolehan seperti pesawat.

Dr Mahathir berkata beliau merasakan bahawa wang yang diterima untuk tujuan mengimbangi bukanlah rasuah.

“Sama ada kita menganggap ia sebagai rasuah atau tidak, terpulang kepada anda.

“Tetapi bagi saya, jika kita mendapat sesuatu kerana kita membeli sesuatu pada harga yang tinggi, kenapa kita tidak dapat menerimanya.

“Sekiranya wang yang kami terima masuk ke dalam poket, maka ia adalah rasuah. Itulah pandangan saya, “katanya ketika mengulas laporan mengenai tuduhan rasuah yang melibatkan AirAsia dan Airbus, di sini hari ini.

Menurut laporan, Pejabat Penipuan Serius (SFO) United Kingdom mendakwa Airbus telah membayar rasuah sebanyak AS $ 50 juta kepada eksekutif AirAsia dan AirAsia X untuk memenangi pesanan pesawat dari syarikat penerbangan.

SFO UK mendakwa bahawa Airbus menaja pasukan sukan milik eksekutif AirAsia sambil berunding pesanan pesawat.

Dr Mahathir, yang ditemui pemberita selepas mengetengahkan komuniti pendidikan di sini, turut ditanya mengenai laporan bahawa Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mendakwa bahawa parti itu harus bekerjasama dengan Perdana Menteri apabila PAS berbuat demikian.

Dalam jawapannya, Dr Mahathir berkata beliau akan mengalu-alukan sokongan daripada pembangkang apabila kerajaan telah melakukan sesuatu yang betul, terutama di Parlimen.

“Apabila kita melakukan sesuatu yang betul, saya fikir mereka perlu menyokong, bukan semata-mata menentang,” katanya.

Perdana Menteri juga berkata parti-parti pembangkang perlu menyokongnya jika mereka mahu bekerjasama dengannya.