Saya Ditekan Supaya Beri Projek Kepada Jepak Holdings – Mahadzir

Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR | Mahkamah Tinggi hari ini diberitahu isteri bekas Perdana Menteri Malaysia, Rosmah Mansor memberi tekanan terhadap bekas menteri pendidikan secara langsung dan tidak langsung untuk memberikan projek hibrid solar bernilai RM1.25 bilion di Sarawak kepada Jepak Holdings Sdn Bhd.

Menteri pendidikan ketika itu, Mahdzir Khalid, berkata Rosmah secara peribadi menunjukkan minat dalam projek itu.

Katanya, ia berlaku semasa majlis berbuka puasa di kediaman rasmi perdana menteri di Putrajaya pada 8 Jun 2016.

“Semasa saya menyambutnya sebelum berangkat, dia memberitahu saya ‘tengokkan projek suria Cikgu Azmi. Percepatkannya’,” kata Mahdzir yang memegang portfolio itu dari Julai 2015 hingga Mei 2018.

Saksi kelima pendakwa itu berkata dia hanya menjawab “Ya, ya” kerana ada ramai orang di sekelilingnya.

Mahdzir berkata kejadian itu memperkuat keyakinannya terhadap penglibatan Rosmah dalam projek itu.

“Sejak Rosmah telah bercakap dengan saya, saya rasa saya mesti serius kerana itu adalah arahan kepada saya. Lebih-lebih lagi, dia adalah isteri perdana menteri yang mempunyai kuasa dan pengaruh, “katanya semasa disoal oleh Timbalan Pendakwa Raya Idham Abdul Ghani.

Ahli Parlimen Padang Terap dan naib presiden Umno itu berkata kuasa Rosmah jelas apabila dia mengucapkan kata-kata “tengokkan” dan “mempercepatkan” projek itu.

Mahdzir berkata beliau juga menyimpulkan bahawa pengarah urusan Jepak Holdings Saidi Abang Samsudin, rakannya Rayyan Radzwill Abdullah, setiausaha bahagian Umno Pekan Ahmad Aazmey Abu Talib (lebih dikenali sebagai Cikgu Azmi) dan pembantu Rosmah Rizal Mansor adalah ahli-ahli lain yang berminat untuk membolot projek itu.

Saksi itu berkata Saidi dan Rayyan bertemu dengannya di pejabatnya pada September 2016 untuk mengetahui sama ada surat pemberian projek itu telah dikeluarkan.

Beliau berkata Rizal kemudian menghubunginya untuk mempercepatkan kelulusan projek itu tetapi beliau memberitahu perkara itu kini ditangani oleh pegawai kementerian.

“Saya tahu dari panggilan telefon dari Rizal bahawa dia mewakili Rosmah ketika dia mengucapkan kata ‘Mem’,” tambahnya.

Mahdzir berkata Saidi dan Rayyan sekali lagi datang untuk berjumpa dengannya di pejabatnya untuk mengetahui sama ada surat pemberian itu telah dikeluarkan tetapi sekali lagi beliau memberitahu mereka pegawai kementerian mengendalikan perkara itu.

“Mereka memaksa saya membantu mereka. Saidi memberitahu saya bahawa Rosmah sudah marah kerana kelewatan melepaskan surat itu, “katanya.

Beliau berkata Saidi dan Rayyan juga tidak gembira apabila hanya surat perisytiharan dikeluarkan kerana ia mengenakan syarat.

“Mereka berkata kementerian itu tidak melakukan tugasnya. Mereka berdua mahu kami mengeluarkan surat anugerah, “katanya, sambil menambah bahawa kedua-duanya mengancam untuk melaporkan perkara tersebut kepada Najib.

Saidi juga berkata Rosmah tidak senang kerana kementerian hanya mengeluarkan surat perisytiharan.

“Rayyan memberitahu saya bahawa dia akan meminta perdana menteri mengeluarkan surat anugerah itu. Saya tidak mahu melayan mereka lagi dan memberitahu mereka untuk melakukan apa yang mereka suka, “katanya.

Mahdzir berkata pada 8 Nov 2016, beliau menerima perintah daripada Najib untuk mengeluarkan surat anugerah kepada Jepak.

“Surat dari Perdana Menteri menyatakan bahawa surat pemberian itu akan dikeluarkan dengan segera berdasarkan terma dan syarat yang ditetapkan oleh Jepak,” katanya sambil menambah dia merasa tertekan oleh “team” itu.

Mahdzir berkata beliau bertemu dengan Najib selepas mesyuarat Kabinet menasihatkan beliau untuk menangguhkan mengeluarkan surat anugerah tetapi perdana menteri bersungguh-sungguh.

Rosmah didakwa meminta RM187.5 juta dan dua tuduhan menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta, antara 2016 dan 2017, bagi bekalan dan pemasangan tenaga suria kepada 369 sekolah luar bandar di Sarawak.

Pendengaran di hadapan Mohamed Zaini Mazlan ditangguhkan ke Isnin.