Empat Anggota Polis Disiasat Terima Suapan RM3j Dari Sindiket Dadah

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Pasukan khas telah memulakan siasatan ke atas seorang inspektor polis dan tiga korporal yang didakwa mengambil RM3 juta daripada sindiket dadah sebagai imbuhan tidak mengambil tindakan atas kegiatan itu.

“Mereka telah dikenalpasti dan kami sedang mengumpul maklumat. Mereka sedang ditemuramah. Tidak akan ada kompromi, “Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador memberitahu pemberita pada satu majlis di sini hari ini.

Beliau berkata siasatan oleh Bukit Aman berada di peringkat awal dan polis masih belum mendapat bukti rasuah yang dikatakan telah diterima.

Empat anggota polis yang berusia 37 dan 38 tahun itu diletakkan di CID Selangor dan ditangkap oleh pasukan polis Kuala Lumpur pada kira-kira pukul 10 pagi Selasa di ibu pejabat polis Selangor.

Sumber berkata semua empat lelaki menafikan dakwaan itu.

Difahamkan bahawa mereka ditahan selepas seorang lelaki Taiwan, yang ditangkap minggu lalu oleh polis Kuala Lumpur dalam serbuan di Cheras, membuat laporan polis pada hari Isnin mendakwa dia telah membayar RM3 juta kepada empat suspek.

Warga asing itu yang ditangkap kerana mempunyai makmal pemprosesan dadah yang didakwa beroperasi di sebuah unit kondominium, mendakwa bahawa dia didatangi oleh empat anggota polis sebelum serbuan dan mengancam penangkapan.

Suspek itu menuduh anggota polis meminta rasuah berjuta-juta ringgit untuk tidak mengambil tindakan terhadapnya.

Beberapa hari selepas suspek membayar rasuah, polis KL menyerbu makmal di Bandar Tun Razak yang telah beroperasi selama dua bulan.

Pasukan serbuan menemui dadah bernilai lebih RM2.2 juta termasuk 27kg ketamin dan sebilangan besar pil ecstasy.

Dua warga Taiwan, seorang warga China dan seorang lelaki tempatan, yang berumur antara 30 dan 49 ditahan dalam serbuan itu.

Lokasi makmal yang diserbu tidak berada di bawah bidang kuasa empat anggota polis berpangkalan di Selangor yang terlibat dalam kes itu.