Feri Pulau Pinang Akan Dijadikan Produk Pelancongan

Reading Time: < 1 minute

Menteri Pengangkutan, Dr Wee Ka Siong berkata bahawa perkhidmatan feri Pulau Pinang tidak dimansuhkan pada tahun baru 2021 ini.

Wee berkata kerajaan persekutuan hanya berusaha meningkatkan perkhidmatan feri ke tahap yang lebih baik.

Beliau mendakwa kerajaan Pakatan Harapan sebelum ini pernah mencadangkan feri Pulau Pinang diganti dengan catamaran.

Beliau memetik kenyataan oleh Senator Lim Hui Ying pada 17 Dis bahawa penggantian feri berusia puluhan tahun itu adalah “pemodenan yang tidak dapat dihindari”.

“Bukankah menggantikan feri yang terdedah kepada kerosakan dengan catamaran merupakan langkah yang lebih praktikal untuk melindungi keselamatan orang Pulau Pinang dan lebih bermanfaat bagi industri pengangkutan Pulau Pinang?” soalnya di laman Facebook beliau.

Dalam jangka pendek, dua kapal penumpang berkapasiti tinggi akan mula beroperasi pada Hari Tahun Baru untuk mengangkut pejalan kaki dengan kecepatan hampir dua kali ganda dari apa yang dapat dikendalikan feri sedia ada.

Terminal feri yang ada di pulau dan di Butterworth juga akan ditingkatkan supaya pengangkut kenderaan dapat berlabuh di terminal.

Peningkatan ini dijangka memakan masa 12 hingga 18 bulan.

Selepas itu, feri Pulau Pinang yang terakhir akan ditukar menjadi muzium terapung, restoran dan tarikan pelancongan lain.