JIPS Terima Banyak Aduan Salah Laku Anggota PDRM

Reading Time: < 1 minute

(BERNAMA) | Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (Jips) Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerima banyak aduan daripada orang awam mendakwa segelintir pegawai dan anggota pasukan itu tidak menjalankan tanggungjawab sebagai penguat kuasa undang-undang di negara ini.

Mendedahkan perkara itu, Pengarah Jips Bukit Aman Zamri Yahya berkata antara kes yang didakwa tidak diambil tindakan adalah berkaitan sindiket pengedaran dadah dan perjudian.

Kata Zamri antaranya melibatkan kesalahan tidak melaporkan dan tiada tindakan diambil terhadap kes-kes jenayah yang dilapor oleh orang awam dengan mendiamkan diri serta membiarkan kawasan pentadbiran mereka berleluasa dengan sindiket berkenaan.

“Sebagai contoh terdapat segelintir ketua polis daerah (KPD) yang berpakat dan bersekongkol dengan sindiket pengedaran dadah dan perjudian dengan mengambil habuan tertentu.

“Apabila ada orang awam melaporkan terdapat kegiatan sedemikian, KPD terbabit masing-masing menafikan menerima aduan atau laporan daripada orang awam,” katanya kepada Bernama.

Zamri berkata isu salah laku dan masalah integriti dalam kalangan anggota dan pegawai PDRM masih berterusan walaupun banyak tindakan tatatertib diambil sejak 1986.

Dia berkata habuan sindiket berkenaan dikatakan semakin meningkat mengikut peredaran zaman.

“Jika dahulu, kita hanya ada nombor ekor (tanpa lesen) dan zaman sekarang banyak perjudian dalam talian dan duit yang ditawarkan juga tinggi serta banyak pusat hiburan,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman Razarudin Husain berkata mereka tidak akan berkompromi dengan mana-mana pegawai dan anggota jabatan itu yang didapati terlibat dengan sindiket dadah, sama ada secara langsung mahupun tidak.

“Saya tidak boleh nafikan ada anggota polis yang terlibat penjualan ketum. Kami ada terima laporan berhubung perkara ini dan anggota ini akan dituduh di mahkamah.

“…dan tindakan itu bukan sampai di situ sahaja, Jips juga akan mengambil tindakan sehingga mereka ini boleh dibuang kerja,” katanya dalam nada tegas.

– Bernama