Flying-V Alternatif Kepada Pesawat Jumbo Jet

Reading Time: 2 minutes

Model skala “Flying-V,” reka bentuk pesawat eksperimental dengan sayap besar, baru-baru ini terbang di Jerman. Konsep pesawat sayap campuran adalah projek oleh Universiti Teknikal Delft (TU Delft) di Belanda, dengan sokongan kewangan oleh KLM Airlines. Baru-baru ini diterbangkan dari pangkalan udara Jerman, dengan bantuan pasukan dari Airbus.

Flying-V dirancang sebagai pesawat jarak jauh yang efisien bahan bakar di mana tempat duduk penumpang, tangki bahan bakar dan penahan bagasi dibina di bahagian sayap. Penyelidikan menunjukkan bahawa reka bentuk ini memperoleh kecekapan bahan bakar hingga 20 peratus lebih baik daripada jetliner Airbus A350, yang dianggap sebagai reka bentuk paling maju hari ini. Ia juga sekitar 15 peratus lebih efisien secara aerodinamik daripada pesawat konvensional. Pada skala penuh, Flying-V akan menempatkan 314 penumpang dalam dua kelas.

Model skala dikendalikan melalui radio oleh seorang pelajar dari TU Delft, yang menerbangkannya seperti drone. Dua enjin “kipas terpal” elektrik 4kW dikuasakan oleh bateri polimer lithium. Pelajar itu menggerakkan Flying-V melalui beberapa siri manuver, termasuk lepas landas, belokan dan pendekatan, dan mendarat.

“Salah satu kebimbangan kami adalah bahawa pesawat mungkin mengalami kesukaran untuk berlepas kerana perhitungan sebelumnya menunjukkan bahawa ‘putaran’ boleh menjadi masalah,” kata Roelof Vos, penolong profesor prestasi penerbangan dan penggerak di TU Delft, kepada Flightglobal. com. “Pasukan mengoptimumkan model penerbangan berskala untuk mencegah masalah ini. Tetapi anda mesti terbang untuk mengetahui dengan pasti. “

Vos mengatakan bahawa daya tarikan pesawat itu kuat, dan kelajuan dan sudut penerbangan berlaku seperti yang diramalkan oleh pasukan. Model skala “mendarat agak kasar,” kata Vos, kerana bentuk pesawat dan kesukaran menjaga ketinggian sayap. Itu telah diramalkan, katanya, dalam data awal. Pasukan akan menggunakan data penerbangan untuk membina versi skala model aerodinamik.

“Reka bentuk sesuai dengan inisiatif Fly Responsibility kami, yang bermaksud semua yang kami lakukan dan akan lakukan untuk meningkatkan kelestarian kami,” kata Pieter Elbers, presiden dan CEO KLM, dalam satu kenyataan, setelah penerbangan yang berjaya. “Kami mahukan masa depan yang berterusan untuk penerbangan dan inovasi adalah sebahagian dari itu.”

KLM mengumumkan tahun lalu bahawa ia akan membina ‘mock-up’ interior sepenuhnya, yang direncanakan untuk dipamerkan pada bulan Oktober sebagai sebahagian daripada ulang tahun 100 tahunnya.

Sumber: Robb Report