Hampir 2 Ribu Kakitangan Perubatan Dijangkiti Koronavirus

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini menyatakan bahawa seramai 1,771 kakitangan hospital telah dijangkiti Covid-19 hingga hari ini, dengan perawat menyumbang jumlah tertinggi mereka yang dijangkiti.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham berkata kebanyakan kes berlaku semasa gelombang ketiga pandemik, termasuk 43 kes baru hari ini, dan sekitar satu pertiga daripada jangkitan itu berasal dari komuniti masing-masing.

Dari hospital di Lembah Klang, Hospital Tuanku Ampuan Rahimah Klang mendahului dengan 54 kes, diikuti oleh Hospital Serdang (29), Hospital Sungai Buloh (15), Hospital Kuala Lumpur (10), Hospital Ampang (lima) dan Hospital Selayang (empat ).

Sebanyak 587 kes (33.1 peratus) jangkitan yang melibatkan kakitangan di seluruh negara berasal dari komuniti, 565 (31.9 peratus) dari rakan kakitangan kesihatan, 152 (8.6 peratus) dari pesakit yang tidak didapati positif, 58 ( 3.3 peratus) tidak diketahui dan 409 (23.1 peratus) masih dalam siasatan.

Daripada semua kedudukan perubatan, perawat merangkumi bahagian tertinggi dalam senarai dengan 690 kes, diikuti oleh pegawai perubatan (211), petugas hospital (146), penolong pegawai perubatan (144) dan pegawai perubatan siswazah (84).

Dr Noor Hisham mengatakan bahawa 280 kakitangan perubatan kini menerima rawatan di hospital dan dalam keadaan stabil dengan kadar pemulihan 82.4 peratus.

“Sementara itu, seramai 1.697 pekerja kesihatan di seluruh negara menjalani Perintah Pengawasan Rumah (HSO) baik di kediaman atau di stesen karantina,” katanya.

Tambahnya, sehingga hari ini, 72 kakitangan perubatan Hospital Tengku Ampuan Rahimah di Klang sedang menjalani pemeriksaan HSO.

Sementara itu di Hospital Serdang, sejumlah 57 staf perubatan dan pesakit dijangkiti dan kini menerima rawatan di Hospital Sungai Buloh.