Harrison Ford Buat Pendedahan Mengejutkan Tentang Hollywood

Reading Time: 4 minutes

Hollywood penuh dengan rahsia, dan ia perlahan-lahan terbongkar.

Kini, Harrison Ford telah memutuskan untuk muncul dan bercakap tentang taktik yang agak menyeramkan.

Jika anda ditanya, adakah anda fikir semua ‘pelakon’ yang anda lihat pada skrin adalah pelakon sebenar?

Menurut Harrison Ford, Hollywood menggunakan taktik baru untuk menggambarkan pelakon. Dengan perkembangan teknologi AI, Hollywood telah mula menggunakan AI untuk menghasilkan watak pelbagai pelakon. Dan apa yang lebih menakutkan ialah ia begitu sempurna sehingga anda tidak dapat membezakan antara pelakon sebenar dan watak AI melainkan anda diberitahu.

Harrison Ford mendedahkan beberapa taktik yang selama ini disembunyikan di sebalik industri perfileman. Selain kontroversi mengenai filem Sound of Freedom, lebih banyak kontroversi akan terbongkar selepas ini.

Dan yang lebih teruk ialah semua rahsia ini datang daripada mereka yang terlibat sendiri di Hollywood. Harrison Ford mendedahkan taktik baru yang oleh Hollywood iaitu penggunaan AI untuk menggantikan pelakon sebenar.

Dan sebaik sahaja pendedahan Harrison Ford ini, mogok penuh telah dilancarkan. Kini, pelakon dan penulis skrip semua takut kehilangan pekerjaan kerana kewujudan AI.

Dengan pendedahan terbaru oleh Harrison Ford, kita boleh mengatakan sejauh mana penggunaan AI dalam penghasilan filem. Ini lebih-lebih lagi dalam konteks AI menggantikan pelakon dan penulis skrip.

Walaupun terdapat bantahan, terdapat mereka yang menerima AI dalam industri ini. Contoh terbaru ialah filem Indiana Jones, Dial of Destiny yang dikeluarkan baru-baru ini.

Pencipta filem ini berhubung dengan syarikat Industrial Light and Magic, ILM, untuk menggunakan AI untuk menghasilkan versi muda Harrison Ford dalam filem itu.

Dengan sokongan pasukan 100 artis mahir, ILM menggunakan teknologi pengubahan mukanya untuk menjadikan pelakon berusia 80 tahun itu kelihatan lebih muda dalam filem itu.

Mereka terpaksa menggunakan CGI, pembelajaran mesin dan geometri daripada fotografi pelbagai sudut untuk mencipta versi lebih muda Harrison. Bagaimanapun, ini bukanlah satu proses yang mudah.

Mereka terpaksa menggunakan kamera tambahan di samping kamera utama untuk merakam dan menyimpan semua data yang diperlukan untuk proses tersebut.

Ini melibatkan pencahayaan dan perincian rumit wajah Ford. Selepas itu, AI digunakan untuk melihat melalui filem Indiana Jones yang lama dan merekod beberapa rujukan imej.

Ini kemudiannya akan digunakan untuk menghasilkan padanan dalam Dial of Destiny. Dan selepas penggambaran dilakukan, para pakar melalui setiap aksi dan menggunakan teknologi pengubahan wajah dan pembelajaran mesin untuk mencipta replika 2D pelakon.

Walau bagaimanapun, mereka masih perlu mencipta replika 3D.

Oleh itu, mereka terpaksa mengambil imbasan 3D wajah Ford semasa dia merakam ekspresi muka yang berbeza digunakan dalam pelbagai adegan.

Ini adalah perlu untuk menghasilkan persembahan akhir yang sempurna yang tidak akan diragui orang ramai walaupun sedetik. Dan semua ini dilakukan dalam tiga tahun sebelum ia ditayang di skrin besar.

Ini bukan kali pertama ILM menggunakan teknik ini. Mereka telah menggunakannya untuk Rogue One: A Star Wars Story dan The Mandalorian.

Di samping itu, ILM bukan satu-satunya syarikat pengeluaran yang menggunakan AI. Syarikat seperti Marvel Cinematic Universe dan Martin Scorsese The Irishman, telah juga menggunakan AI pada satu ketika dalam filem mereka.

Dan apabila kebimbangan ini dibangkitkan, mogok penuh oleh WGA, Persatuan Penulis Amerika, telah dilancarkan. AI telah menjadi salah satu topik utama dalam pertikaian buruh Hollywood dan telah mencetuskan rundingan dan ketidakpastian.

Kebanyakan pelakon bintang kini diselubungi kerisauan kehilangan kawalan ke atas paras rupa mereka yang memberi keuntungan selama ini, manakala yang kurang popular takut watak mereka diganti seluruhnya.

Penulis skrip bimbang mereka mungkin terpaksa berkongsi kredit atau melepaskan kredit kepada mesin.

Dan kerana ini, kedua-dua pelakon dan kesatuan penulis telah memutuskan untuk melancarkan mogok.

Walaupun AI telah berkembang lebih pantas sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Ia telah digunakan untuk menghasilkan versi Harrison Ford yang lebih muda dan juga menghasilkan abstrak

Malah platform penstriman seperti Netflix menggunakan AI untuk mengesyorkan perkara yang perlu ditonton seterusnya.

Dakwaan menjadi lebih buruk apabila dikatakan bahawa studio juga merancang untuk menukar dialog atau mencipta adegan baharu tanpa kebenaran bertulis daripada pelakon itu sendiri.

Ia pergi lebih jauh apabila dikatakan bahawa mereka merancang untuk menggunakan rupa pelakon dan persembahan untuk melatih sistem AI tanpa kebenaran atau memberi pampasan lepada pelakon.

Walau bagaimanapun, apabila semua ini terbongkar, Kesatuan Penerbit Filem dan Televisyen (AMPTP) menentang hal ini, dan mencadangkan AI yang akan melindungi replika digital pelakon dan memerlukan persetujuan pelakon sebelum menggunakan replika digital.

Walau bagaimanapun, satu nama besar di Hollywood, Tom Cruise. baru-baru ini menyertai rundingan untuk menggesa para penerbit filem dari Persatuan Pelakon Skrin (SAG) selepas dia membangkitkan kebimbangannya tentang AI. Walau bagaimanapun, penulis yang lebih bimbang apabila menggunakan AI.

Dalam perbincangan kontrak ini, Persatuan Penulis Skrip (WGA) bersedia menggunakan AI untuk membantu proses kreatifnya.

Ini akan memastikan pelakon dan penulis skrip mendapat kredit yang sepatutnya dan layak untuk anugerah seperti Oscar untuk skrip asal.

Menurut AMPTP, bahan yang dijana AI tidak layak untuk mendapat kredit. Ini boleh menimbulkan beberapa kebimbangan, malah mungkin membawa kepada kekeliruan tentang siapa yang mendapat kredit apabila bekerjasama dengan AI dalam proses penulisan dan kreatif.