Pulau Pinang Jadi Hab 5G Pertama Ericsson di Asia Tenggara

Reading Time: 2 minutes

PULAU PINANG (5 Ogos 2023) – Peneraju global 5G, Ericsson mengukuhkan sumbangan sosioekonominya kepada Malaysia dengan menghasilkan peralatan radio 5G tercanggihnya di Pulau Pinang, menandakan kemudahan pembuatan 5G pertama syarikat itu di Asia Tenggara.

Syarikat itu, yang telah berada di Malaysia sejak 1965, sedang melancarkan rangkaian 5G di Malaysia. Ia telah pun diiktiraf di peringkat global kerana prestasinya yang cemerlang.

Ketua Menteri sementara Chow Kon Yeow berkata Pulau Pinang bangga dan teruja untuk mengalu-alukan kehadiran gergasi telekom Sweden ini di negeri itu.

“Hab Pembuatan Peralatan 5G Global akan mengeluarkan produk 5G termaju Ericsson untuk menyokong pelancaran 5G global dan tempatan.

“Hab ini juga akan menjadi hab pertama di Asia Tenggara dan salah satu daripada 11 tapak pembuatan utama di seluruh dunia.

“Sebagai salah satu penyedia peralatan rangkaian 5G terbesar di dunia, keputusan pelaburan Ericsson mengiktiraf bakat mahir negeri, infrastruktur yang dibangunkan dengan baik dan persekitaran yang berdaya tahan.

“Negeri amat berbangga dengan menjadi tuan rumah kepada syarikat yang bereputasi seperti itu,” kata Chow dalam ucapannya semasa perasmian Ericsson bagi pembuatan peralatan 5G di G Hotel Gurney semalam.

Pada suku pertama 2023, Ericsson menubuhkan Hab Pembuatan Peralatan 5G Global sulungnya di Pulau Pinang.

Difahamkan bahawa pencapaian penting ini adalah hasil perkongsian Ericsson dengan Flex, salah satu pelabur strategik Pulau Pinang sejak 1990.

Pulau Pinang juga telah membentuk Jawatankuasa Pasukan Petugas Khas 5G untuk menangani dan memberikan cadangan mengenai cadangan teknikal daripada penyedia perkhidmatan telekomunikasi berkaitan infrastruktur 5G di Pulau Pinang.

Chow memberi jaminan bahawa kerajaan negeri akan terus mengutamakan pembangunan ekonomi yang mampan, dilengkapi dengan infrastruktur fizikal dan digital kalis masa depan, dan memupuk tenaga kerja yang inovatif untuk meningkatkan kebolehdiaman Pulau Pinang.

Turut hadir Timbalan Menteri Komunikasi dan Digital Teo Nie Ching, yang merupakan tetamu kehormat menggantikan Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil.

Dalam ucapannya, Teo berkata pembuatan peralatan 5G di Pulau Pinang akan meningkatkan pembuatan tempatan dan memupuk ekosistem yang kukuh yang akan memacu pembangunan dan perkhidmatan 5G baharu dan inovatif.

Turut hadir pada majlis itu ialah Presiden Ericsson Malaysia David Hagerbro.