Kementerian Kewangan Kaji Kembalikan GST

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Kementerian Kewangan (MoF) telah menubuhkan sebuah jawatankuasa untuk mengkaji berbagai langkah peningkatan pendapatan, termasuk kemungkinan memperkenalkan kembali Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), menurut Maybank Investment Bank (Maybank IB) Research.

Dalam catatan yang dikeluarkan hari ini berikutan dialog dengan Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz pada hari Jumaat yang lalu, Maybank IB Research memetik Tengku Zafrul sebagai mengatakan bahawa langkah-langkah lain termasuk menganalisis kelemahan dalam pungutan cukai dan kesan percukaian baru terhadap ekonomi, mengkaji pilihan untuk cukai baru seperti cukai karbon dan cukai digital, merasionalisasi insentif cukai, memperbaiki pentadbiran cukai dan meningkatkan audit cukai, seperti melaksanakan nombor pengenalan cukai dan meningkatkan analisis data.

“Waktu juga penting – terutama pada cukai baru – agar tidak mengganggu proses pemulihan ekonomi.

“2021 adalah tahun peralihan dari krisis ke pemulihan,” kata Tengku Zafrul.

Dalam jangka masa sederhana, Tengku Zafrul mengatakan kerajaan komited untuk menurunkan defisit anggaran kepada empat peratus daripada produk domestik kasar (KDNK) menjelang 2023.

“Strategi utamanya adalah meningkatkan pendapatan memandangkan ruang lingkup terbatas untuk memotong perbelanjaan, seperti 95 peratus belanja operasi adalah ‘terkunci’, seperti emolumen, caj perkhidmatan hutang dan caj persaraan,” katanya.

Mengenai sektor sarung tangan, Tengku Zafrul mengatakan bahawa cukai pendapatan syarikat pengeluar sarung tangan diunjurkan pada RM2.8 bilion pada tahun 2020 dan RM4.7 bilion pada tahun 2021.

“Kerajaan memutuskan bahwa tidak ada cukai yang akan dikenakan pada pengeluar sarung tangan untuk menghindari potensi ‘kerugian’ seperti melabur di luar negara dan bukan di Malaysia, dan mengirimkan isyarat yang salah kepada pelabur yang ada dan yang berpotensi di industri lain,” dia dipetik sebagai berkata.

Mengenai sumbangan RM400 juta dari pengeluar sarung tangan seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2021, Tengku Zafrul mengatakan sumbangan adalah sukarela dan berada di atas cukai pendapatan korporat pengeluar sarung tangan berjumlah RM2.8 bilion pada tahun 2020 dan RM4.7 bilion pada tahun 2021.