Hapuskan Peraturan Lapok Yang Tidak Perlu Untuk Elak Rasuah – PSM

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Kerajaan harus menumpukan perhatian pada pengurangan atau penghapusan peraturan yang berlebihan dan lapok yang menjadi sumber kegusaran orang dan jalan untuk rasuah oleh pegawai penguat kuasa, kata Parti Sosialis Malaysia (PSM), memetik laporan Bernama.

Anggota jawatankuasa pusat dan setiausaha PSM negeri Melaka, Sharan Raj berkata, korupsi jalanan dan perhubungan birokrasi perniagaan akan terus memburukkan masyarakat jika punca tidak ditangani.

Sebagai contoh, mereformasi pengambilan pekerja migran dengan menggabungkan semua urusan pekerja dengan Kementerian Sumber Manusia dapat mengurangkan rasuah di kalangan pegawai imigresen, katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sharan mengatakan contoh lain dari peraturan lapok adalah keperluan membeli setem hasil untuk mengajukan permohonan TNB dan sambungan air.

“Peraturan ini adalah alasan utama rakyat Malaysia tidak dapat sepenuhnya membuat permohonan elektrik dan air secara dalam talian.

“Mungkin tidak ada rasuah yang terlibat untuk memperoleh sambungan utiliti, tetapi itu hanyalah contoh peraturan lapok yang masih dipraktikkan,” katanya.