Lebih 50,000 Senjata Diserahkan Selepas New Zealand Melarang Pemilikan Senjata

Reading Time: < 1 minute

NEW ZEALAND | Pihak berkuasa New Zealand berkata bahawa negara mereka akan menjadi tempat yang lebih selamat selepas pemilik menyerahkan lebih daripada 50,000 senjata semasa program pembelian balik berikutan pengharaman senjata serangan.

Kerajaan mengharamkan senjata separa automatik yang paling merbahaya kurang dari sebulan selepas seorang lelaki bersenjata membunuh 51 jemaah di dua masjid Christchurch pada bulan Mac.

Polis kemudian melancarkan program selama enam bulan untuk membeli senjata yang dilarang daripada pemiliknya.

Pembelian balik berakhir pada tengah malam pada hari Jumaat.

Angka menunjukkan 33,000 orang menyerahkan 51,000 senjata api, dan 5,000 senjata lain sebagai sebahagian daripada program di mana para pemilik boleh menyerahkan sebarang jenis senjata api tanpa disoal tetapi tidak mendapat ganti rugi.

Pemilik juga mengubah suai 2,700 lagi senjata api untuk membuatnya mematuhi undang-undang, manakala polis berkata mereka telah merampas 1,800 lagi senjata api sejak bulan Mac. Pegawai berkata mereka juga sedang dalam proses mengutip lagi 1,600 senjata dari peniaga senjata.

Menterinya, Stuart Nash memberitahu pemberita pada hari Sabtu bahawa penjenayah akan mendapati lebih sukar untuk mendapatkan senjata serangan kerana mereka harus mencuri dari pemilik yang sah, tetapi senjata itu kini tidak lagi boleh diperolehi.

Nash berkata negara itu kini lebih selamat daripada sebelum serangan Mac, tetapi pengkritik berpendapat proses itu cacat dan ada pemilik secara haram menyembunyikan senjata api mereka.

Larangan terhadap senjata serangan itu disokong oleh penggubal undang-undang selepas tragedi serangan di masjid Christchurch. Perunding sedang mempertimbangkan sekatan selanjutnya, termasuk membuat daftar untuk mengesan semua senjata.

Kerajaan membayar lebih dari 100 juta dolar New Zealand (RM273 juta) untuk membeli semula senjata dari pemilik.

~ AP