Malaysia Akan Kaji Kehadiran UNHCR Di Negara Ini

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Putrajaya akan mengkaji semula kehadiran Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian (UNHCR) di Malaysia, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin.

Beliau menjawab pertanyaan Datuk Seri Shahidan Kassim (BN – Arau) apakah kerajaan akan menyiasat status UNHCR di negara ini dan apakah ia dibenarkan untuk mengeluarkan kad UNHCR kepada orang asing tanpa persetujuan Kementerian Dalam Negeri.

Shahidan mengatakan pas UNHCR hanya boleh dikeluarkan di depot imigresen, tetapi mendakwa bahawa UNHCR telah mengeluarkan kad itu sendiri.

Hamzah menjawab bahawa dia tidak dapat memahami sepenuhnya mengapa jumlah pemegang kad UNHCR terus meningkat, sambil menambah bahawa ini menimbulkan masalah kepada negara.

“Mengenai hal ini, kita akan menyerahkan kepada Kementerian Luar Negeri agar mereka mengambil tindakan lebih lanjut dan kami akan mengkaji kehadiran mereka (UNHCR) di negara kita.

“Mereka (pelarian) juga manusia dan kita harus membantu mereka tetapi mereka mesti mempunyai dokumen yang betul yang dapat kita terima,” katanya dalam ucapan penggulungannya ke atas Titah Diraja di Dewan Rakyat hari ini.

Menurut angka yang diberikan oleh UNCHR, disebutkan bahawa pada akhir bulan Jun tahun ini, terdapat sekitar 177,940 pelarian dan pencari suaka yang berdaftar dengan UNCHR di Malaysia.

Malaysia tidak menyertai Konvensyen Pelarian 1951 atau Protokol 1967 yang Berkaitan dengan Status Pelarian. Ini bermaksud negara ini tidak mempunyai kerangka undang-undang atau pentadbiran yang mengatur status dan hak pelarian di sini.

UNHCR memulakan operasinya di Malaysia pada tahun 1975 ketika pelarian Vietnam mula tiba dengan kapal di Malaysia dan negara-negara lain di rantau ini. Dari tahun 1975 hingga 1996, UNHCR telah membantu kerajaan Malaysia dalam memberikan perlindungan dan bantuan kepada orang-orang Vietnam.