Polis Serbu Pejabat Al-Jazeera, Sita Komputer

Reading Time: 2 minutes

Foto oleh Al Jazeera

Polis Malaysia telah menyerbu pejabat Al-Jazeera di Kuala Lumpur dan menyita dua buah komputer, menurut agensi berita itu mengecam kejadian itu sebagai “peningkatan yang membimbangkan” dalam tindakan keras pemerintah terhadap kebebasan media.

Serbuan pada hari Selasa berlaku setelah pihak berkuasa di Malaysia mengumumkan bahawa mereka sedang menyiasat Al Jazeera kerana hasutan, fitnah dan pelanggaran Akta Komunikasi dan Multimedia negara itu.

Siasatan itu berkaitan dengan program 101 East yang disiarkan pada 3 Julai dan meneliti perlakuan pemerintah Malaysia terhadap pekerja migran tanpa dokumen semasa wabak koronavirus.

Giles Trendle, pengarah urusan Al Jazeera English, mengatakan rangkaian itu “sangat prihatin” dengan serbuan itu dan meminta pemerintah Malaysia menghentikan siasatan jenayahnya terhadap wartawan rangkaian itu dengan segera.

“Melakukan serangan di pejabat kami dan merampas komputer adalah peningkatan yang membimbangkan dalam tindakan keras pihak berkuasa terhadap kebebasan media dan menunjukkan sejauh mana mereka bersedia untuk berusaha mengintimidasi wartawan,” kata Trendle dalam satu kenyataan.

“Al Jazeera berdiri di samping wartawan kami dan kami berpegang kepada laporan kami. Kakitangan kami melakukan kerja mereka dan mereka tidak mempunyai apa-apa untuk dijawab atau meminta maaf. Kewartawanan bukanlah suatu jenayah.”

Serbuan itu berlaku hampir sebulan setelah polis Malaysia menyoal tujuh wartawan Al Jazeera mengenai dokumentari yang berjudul Locked Up in Malaysia’s Lockdown.

Sejak filem ini dilancarkan, Al Jazeera mengatakan kakitangannya dan individu yang ditemu ramah dalam dokumentari tersebut telah menghadapi penyalahgunaan, ancaman kematian dan pendedahan maklumat peribadi mereka di media sosial.

Seorang lelaki Bangladesh yang diwawancara untuk filem pendek, Mohamad Rayhan Kabir, ditangkap pada 24 Julai dan pihak berkuasa mengatakan bahawa dia akan “dihantar pulang dan disenarai hitam dari memasuki Malaysia selamanya”.

Pegawai Malaysia telah mengkritik laporan penyiasatan 101 Timur sebagai tidak tepat, menyesatkan dan tidak adil. Saifuddin Abdulla, menteri komunikasi, juga mengatakan Al Jazeera gagal mendapatkan izin untuk syuting filem itu. Tetapi rangkaian itu dengan tegas membantah tuduhan itu, dengan mengatakan 101 East adalah rancangan urusan mingguan yang tidak termasuk dalam kategori filem yang memerlukan lesen.

Amnesty International Malaysia menyatakan keprihatinannya terhadap serangan pada hari Selasa di sebuah laman Twitter, dengan mengatakan: “Tindakan keras pemerintah terhadap pendatang dan pelarian, serta mereka yang bersuara mempertahankan diri, jelas dimaksudkan untuk membungkam dan mengintimidasi dan harus dikutuk.”

Dipetik dari laman web Al Jazeera