Pokok Tropika Tertinggi Di Dunia Ditemui Di Sabah

Reading Time: 2 minutes

Foto oleh Unding Jami

Menurut National Geogrpahic, dalam beberapa tahun kebelakangan ini pokok meranti kuning (saintifik: Shorea faguetiana) yang tinggi-tinggi banyak ditemui di Sabah, Malaysia. Rekod ketinggian individu melonjak dari 88 meter ke 94.1 meter pada tahun 2016.

Rekod itu telah diatasi lagi minggu ini apabila pasukan yang diketuai oleh Universiti Nottingham dan Oxford, yang bekerjasama dengan South East Asia Rainforest Research Partnership, mengumumkan penemuan pohon meranti raksasa setinggi 100.8 meter yang tumbuh di hutan Sabah.

Foto oleh Unding Jami

Ini adalah penemuan pokok tropika 100 meter pertama (dan tanaman berbunga tertinggi di dunia) yang pernah dicatatkan di mana sahaja di dunia. Sekiranya diletakkan di atas tanah, pohon ini lebih panjang daripada padang bola. Pasukan itu menamakan pokok itu sebagai “Menara”. Mereka menganggarkan beratnya 81,500 kilogram, atau lebih daripada berat maksimum Boeing 737-800 ketika berlepas, tidak termasuk akar.

Ada kemungkinan pokok yang lebih tinggi masih menanti untuk dijumpai di rantau ini, kata pasukan itu.

Raksasa hutan hujan ini dijumpai tumbuh di Kawasan Pemuliharaan Lembah Danum, di pusat salah satu kawasan hutan hujan dataran rendah yang terlindung, dan paling tidak terganggu, yang masih tersisa di Asia Tenggara. Danum melindungi orangutan Borneo yang ikonik dan terancam, macan tutul, dan gajah hutan. Danum juga, ternyata, memberi perlindungan kepada pokok tropika tertinggi di dunia.

Pokok pemecah rekod tertinggi semuanya dari jenis meranti kuning. Ia sangat terancam, dan Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN) meletakkannya dalam tersenarai merah (paling terancam). Walaupun hutan hujan utama di Sabah dilindungi, penebangan meranti kuning masih berlaku di tempat lain di Borneo – sering digunakan sebagai tempat menuang konkrit dan papan lapis murah. Pokok yang luar biasa ini, menjadi perumah kepada 1.000 spesies serangga, kulat dan tumbuhan lain, akan dimusnahkan menjadi papan lapis di kilang dalam masa beberapa minit.

Pokok-pokok yang sangat tinggi ini dilihat dengan imbasan laser dari kapal terbang pada tahun 2018. Walau bagaimanapun, apabila pengimbasan laser menunjukkan sebatang pokok yang sangat tinggi, bukti ketinggian sebenarnya diukur dengan menggunakan teknologi rendah; seseorang memanjat pokok dengan membawa pita pengukur.

Unding Jami sempat mengambil selfie semasa memanjat pokok tertinggi itu – Foto oleh Unding Jami

Tugas memanjat pokok tertinggi di daerah tropika dengan pita pengukur terletak ke bahu Unding Jami, seorang pembantu penyelidik South East Asia Rainforest Research Partnership. Memanjat pokok adalah sukar dan berisiko, dan ia memerlukan ketenangan fikiran dan tahap kecergasan yang tinggi. Pasukan Danum Valley mengasah kemahiran seperti itu dengan bekerja di hutan hujan primer setiap hari dan melakukan aktiviti sukan yang sangat kompetitif pada waktu rehat mereka — dalam suhu dan kelembapan yang tinggi.

Pada 6 Januari 2019, Unding Jami memanjat apa yang akhirnya akan diumumkan sebagai pohon tertinggi di kawasan tropika dan mungkin salah satu pokok tertinggi yang tersisa di dunia. Pokok paling tinggi yang diketahui adalah kayu merah California, yang telah diukur hingga 115.7 meter.