PKPD Di Dua Daerah Bentong Dilanjutkan Hingga Awal Tahun Depan

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Perintah Kawalan Pergerakan yang Diperketatkan (PKPD) untuk Pangsapuri Amber Court dan Pangsapuri Ria di daerah Bentong, Pahang dilanjutkan dari 24 Disember hingga 6 Jan 2021.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob juga berkata PKPD untuk rumah kongsi Kampung Semaut di daerah yang sama pula akan berakhir esok.

Tambahnya, terdapat 381 kes positif Covid-19 di Pangsapuri Amber Court setakat ini sementara 85 masih menunggu keputusan.

“KKM juga telah melakukan 1.041 ujian saringan di Ria Apartment dan mengesahkan ada risiko jangkitan baru dikesan sementara ada hubungan dekat dengan kes positif yang perlu diuji,” katanya pada sidang media mengenai Perintah Pemulihan Pergerakan Pemulihan (PKPP) disini hari ini.

Beliau berkata, pemeriksaan yang dilakukan ke atas penduduk rumah kongsi Kampung Semaut mendapati hanya tiga yang mengalami simptomatik dan ujian antigen RTK yang dilakukan ke atasnya ternyata negatif.

Pada 9 Disember, ketiga-tiga kawasan tersebut ditempatkan di bawah PKPD dari 10 hingga 23 Disember setelah 55 kes positif Covid-19 dikesan di mukim, yang kebanyakannya melibatkan pekerja migran.