PM Antara Penerima Pertama Vaksin Covid-19

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Tan Sri Muhyiddin Yassin menawarkan dirinya untuk menjadi antara individu pertama yang menerima vaksin Covid-19 dalam usaha untuk meyakinkan masyarakat bahawa vaksin yang diperoleh negara itu selamat.

Beliau berkata ia akan diikuti oleh petugas barisan hadapan, sebelum diberikan kepada kumpulan sasaran, iaitu kumpulan berisiko tinggi seperti warga tua, mereka yang mempunyai penyakit tidak berjangkit dan penyakit pernafasan kronik.

Jawatankuasa Jaminan Akses Bekalan Vaksin Khas, yang telah dibentuk dan dipengerusikan bersama oleh Menteri Kesehatan dan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi akan memastikan bahawa bekalan vaksin diperoleh dengan segera.

“Kerajaan mengharapkan satu juta dos pertama vaksin dari Pfizer akan diterima dan akan diberikan kepada kelompok sasaran pada Februari 2021 paling awal,” katanya.

Muhyiddin berkata demikian dalam video pendek mengenai perkembangan terbaru pemberian vaksin Covid-19 kepada rakyat Malaysia.

Badan Pengawas Farmaseutikal Nasional (NPRA) Kementerian Kesihatan akan terus memantau keberkesanan dan keselamatan vaksin setelah mereka diperoleh dan digunakan.

“Sekali lagi, saya ingin mengajak anda semua untuk menghargai dan memupuk norma-norma baru dalam kehidupan seharian walaupun setelah kita menerima bekalan vaksin dan diberi vaksin.

“Kita perlu menyesuaikan diri dengan norma-norma baru kerana virus ini sudah ada di masyarakat,” katanya.