PKPP Diteruskan Sehingga Akhir Tahun 2020

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) yang dijadual berakhir Isnin ini dilanjutkan sehingga 31 Disember depan, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menurutnya, dengan pelanjutan tempoh PKPP, tindakan penguatkuasaan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 atau Akta 342 masih boleh diambil.

“Ini adalah untuk memastikan semua pihak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dan protokol kesihatan yang ditetapkan,” katanya dalam perutusan khas mengenai perkembangan terkini PKPP yang disiarkan di televisyen tempatan.

Pada 7 Jun lepas, perdana menteri mengumumkan pelaksanaan PKPP sehingga 31 Ogos bagi menggantikan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) selepas Malaysia berjaya mengekang penularan pandemik COVID-19 di negara ini.

Muhyiddin juga berkata bahawa kerajaan sedang mempertimbangkan untuk meningkatkan denda kompaun kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP). Bagaimanapun, kerajaan berusaha untuk mengurangkan harga topeng muka.

Beliau menekankan bahawa tidak ada sesiapa yang mengatasi undang-undang dan menyokong cadangan KKM untuk meningkatkan kompaun jika melanggar SOP.

“Namun, perkara itu harus diteliti terlebih dahulu, dengan pindaan yang sesuai dibuat terhadap Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 sebelumnya,” kata Muhyiddin.

Sebelum ini, KKM mencadangkan agar denda kerana melanggar SOP dinaikkan dari RM1,000 menjadi RM10,000.

“Akta itu digubal pada tahun 1988. RM1,000 mungkin masuk akal ketika itu, tetapi sekarang kita perlu mengkaji semula,” kata Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah semasa dialog bertajuk ‘COVID-19: Perjalanan Malaysia ke arah Meratakan Curve ‘pada Persidangan Penjagaan Kesihatan Malaysia 2020 pada hari Selasa, 25 Ogos.

“Kami berharap ia dapat ditingkatkan hingga RM10,000. Namun, itu bergantung kepada parlimen untuk memutuskan.”