Tugas Penguatkuasaan Kuarantin Di Bawah PDRM – Dr Jemilah

Reading Time: < 1 minute

PUTRAJAYA | Tindakan penguatkuasaan terhadap mereka yang ingkar perintah kuarantin mandatori yang dikeluarkan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1998 (Akta 342) harus diambil oleh agensi penguatkuasaan seperti polis dan bukan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), menurut Penasihat Khas Perdana Menteri Hal Ehwal Kesihatan Awam, Tan Sri Dr Jemilah Mahmood.

Tambahnya, KKM hanya memastikan orang ramai mematuhi peraturan yang dibuat di bawah Akta 342.

“Akta 342 jelas. Tugas KKM adalah untuk mengeluarkan arahan dan memastikan orang ramai mematuhinya.

“Sekiranya ada yang tidak mengikut arahan, KKM akan menyerahkan perkara itu kepada peguam atau polis untuk mengambil tindakan,” katanya sebelum menyertai acara berbasikal yang dianjurkan oleh Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas rungutan pengguna pengguna media sosial yang menyatakan tidak puas hati dengan KKM kerana tidak mengambil tindakan terhadap Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali kerana tidak mematuhi kuarantin rumah wajib setelah pulang dari Turki pada 7 Julai .

Kementerian Kesihatan, dalam satu kenyataan semalam, mengatakan pihaknya telah mengeluarkan sejumlah RM1,000 kepada Khairuddin pada 7 Ogos kerana melanggar peraturan.

Mengenai rasa tidak puas hati yang ditimbulkan oleh beberapa pihak, Dr Jemilah mengatakan itu kerana orang ramai salah faham.

Beliau berkata KKM telah melakukan tugas yang baik dalam mengendalikan COVID-19 di negara ini.

“Sekarang semua rakyat Malaysia harus memainkan peranan mereka dengan menjaga jarak fizikal dan memakai topeng muka. Kami boleh menang, ”tambahnya.