Gambia Minta Mahkamah A’bangsa Arah Henti Pembunuhan Beramai-ramai Di Myanmar

Reading Time: 2 minutes

THE HAGUE | Pasukan undang-undang Gambia menerangkan rogol beramai-ramai, pembakaran penduduk di rumah mereka dan pembunuhan berpuluh-puluh kanak-kanak Muslim Rohingya dengan pisau membuktikan kes pembunuhan terhadap Myanmar di Mahkamah Keadilan Antarabangsa PBB pada Selasa.

Pemimpin Myanmar, Aung San Suu Kyi, seorang penerima Nobel Keamanan, melihat secara tidak langsung sebagai kekejaman yang didakwa itu terperinci pada awal tiga hari perbincangan di The Hague yang dimulakan oleh Gambia terhadap majoriti Buddha Myanmar pada bulan November.

“Apa yang dimahukan oleh Gambia ialah anda memberitahu Myanmar untuk menghentikan pembunuhan yang tidak masuk akal ini,” kata Menteri Kehakiman Gambia, Abubacarr Tambadou.

“Untuk menghentikan tindakan kejam dan kekejaman yang telah dan terus mengejutkan hati nurani kami secara kolektif. Untuk menghentikan genosid ini terhadap rakyatnya sendiri. ”

Suu Kyi dijangka mengulangi penyangkalan genosid dan berpendapat bahawa operasi ketenteraan yang dilancarkan pada Ogos 2017 adalah tindak balas kontraterorisme yang sah terhadap serangan oleh militan Rohingya terhadap pasukan keselamatan.

Perincian kejadian di kampung Min Gyi, peguam Andrew Loewenstein menarik perhatian saksi yang dicatatkan dalam laporan oleh penyiasat U.N, yang menganggarkan 750 orang terbunuh di sana, termasuk lebih daripada 100 kanak-kanak di bawah umur 6 tahun.

“Saya memasuki rumah dengan empat jiran saya dan tiga daripada kami mempunyai bayi,” kata Loewenstein dari satu kesaksian mangsa kepada misi pencarian fakta U.N.

“Terdapat mayat di lantai: anak lelaki dari kampung kami. Semasa kami memasuki rumah, tentera mengunci pintu. Seorang askar merogol saya. Dia menikam saya di belakang leher dan perut saya. Saya cuba menyelamatkan bayi saya, yang hanya berusia 28 hari, tetapi mereka melemparkannya ke tanah dan dia mati.”

Lebih dari 730,000 Rohingya melarikan diri dari Myanmar selepas tindakan keras yang dipimpin oleh tentera dan dipaksa ke kem-kem kosong di seberang sempadan di Bangladesh.

Penyiasat U.N menyimpulkan kempen ketenteraan dijalankan dengan “maksud genosid”.

Myanmar sebelum ini menafikan hampir semua tuduhan yang dibuat oleh pelarian terhadap tenteranya, termasuk rogol, pembunuhan dan pembakaran rumah, dan berjanji untuk menghukum mana-mana tentera yang terlibat dalam apa yang dikatakan itu adalah kes yang terpencil.

Di luar mahkamah, puluhan Rohingya menunjuk perasaan untuk menuntut keadilan bagi mangsa. Beberapa jam sebelum itu di Yangon, ibu kota Myanmar, beribu-ribu orang telah bersatu untuk menyokong Suu Kyi.

“Ia seperti Ibu Suu pergi ke barisan hadapan untuk negara kita,” kata Myint Myint Thwin, 58 tahun. “Oleh itu untuk menunjukkan sokongan kami kepadanya dan kami berdiri bersama dia, kami menyertai perarakan ini.”

Barat, Suu Kyi menghadapi kritikan antarabangsa terhadap krisis Rohingya. Tetapi dia tetap popular di negaranya sejak berkuasa pada 2016 sebagai sebahagian daripada peralihan kepada demokrasi selepas berdekad pemerintahan tentera.

Seorang penyokong Suu Kyi di The Hague, Moe Moe Hnin, berkata orang luar di luar negara telah “mendapat maklumat yang salah” mengenai peristiwa di Myanmar. “Ya, diktator tentera telah melakukan pelanggaran hak asasi manusia di seluruh Burma,” katanya. “Bukan Burma, bukan orang Burma atau agama kita. Kami bukan perkauman.”

Prosiding minggu ini, di hadapan panel 17 hakim, tidak akan berhadapan dengan tuduhan utama pembunuhan beramai-ramai, tetapi Gambia telah meminta perintah mahkamah untuk Myanmar menghentikan apa-apa aktiviti yang boleh memperburuk pertikaian tersebut.

Negara kecil Afrika Barat yang kebanyakannya Muslim berpendapat bahawa tentera Myanmar menjalankan kekejaman yang meluas dan sistematik yang membentuk pembunuhan beramai-ramai yang disebut “operasi pembersihan” terhadap militan.

Tribunal tidak mempunyai kuasa penguatkuasaan, tetapi keputusannya adalah muktamad dan mempunyai kesan yang ketara.

Di kem pelarian Bangladesh pada hari Selasa, beratus-ratus berkumpul di puncak bukit dan melaungkan, “Gambia! Gambia!”, sambil menggenggam tangan mereka. Ada yang menunaikan solat khas di masjid-masjid di dalam kem dan berpuasa.

“Orang-orang kita terbunuh, anak-anak kita dibakar, wanita kita dirogol, rumah kita dibakar. Apa yang kita mahukan ialah perbicaraan yang adil, “kata Nurul Amin, 30.

Sumber: Reuters