A.S. Tambah Tuduhan Baru Terhadap Huawei

Reading Time: < 1 minute

NEW YORK (Reuters) – Kerajaan Amerika Syarikat pada hari Khamis menambah tuduhan terbaru terhadap pembuat telefon pintar China, Huawei Technologies Co. yang menimbulkan kemarahan China dan merenggangkan hubungan diplomatik A.S.-China.

Dakwaan superseding, yang difailkan di mahkamah persekutuan di Brooklyn, New York, menuduh Huawei berkomplot untuk melanggar Undang-Undang Dipengaruhi Racketeer dan Rasuah Organisasi (RICO) dan mencuri rahsia perdagangan dari enam syarikat teknologi A.S. dalam usaha untuk mengembangkan syarikatnya.

Ia juga mengandungi tuduhan baru mengenai penglibatan syarikat itu di negara-negara yang tertakluk kepada sekatan, seperti Iran dan Korea Utara.

Huawei, pembuat peralatan telekomunikasi terbesar di dunia, mengaku tidak bersalah tahun lalu terhadap dakwaan yang dibatalkan terhadap syarikat itu pada Januari 2019, mengenakannya dengan penipuan bank, melanggar sekatan terhadap Iran, dan menghalang keadilan.

Ketua Pegawai Kewangannya Meng Wanzhou ditangkap pada Disember 2018 di Kanada atas dakwaan-dakwaan tersebut. Dia telah mengatakan bahawa dia tidak bersalah dan menentang ekstradisi ke A.S.

Dalam dakwaan terdahulu, Meng dan Huawei didakwa bersekongkol untuk menipu HSBC dan bank lain dengan memberi tafsiran salah hubungan Huawei dengan sebuah syarikat yang beroperasi di Iran.

Tuduhan kecurian rahsia perdagangan dalam dakwaan superseding berkaitan dengan kod sumber router internet, teknologi antena selular dan robotika.

Baik Huawei mahupun peguam Meng menolak permintaan untuk memberi komen mengenai dakwaan superseding itu.