Kastam Perak Tahan 3 Wanita Bawa Masuk Wang Tunai Tak Diisytihar

Reading Time: < 1 minute

IPOH (12 Feb) | Jabatan Kastam Perak merampas RM500,000 dalam mata wang Malaysia dan Thailand dan menahan tiga wanita di Kompleks Imigresen, Kastam dan Kuarantin Bukit Berapit (ICQ) di Pengkalan Hulu.

Pengarah Kastam Negeri, Dr Mohamad Saprin, berkata ketiga-tiga wanita tempatan dan dua rakyat Thailand itu datang ke negara ini di dalam kereta dan dihentikan oleh pegawai kastam pada 7 Februari kira-kira 4.15 petang di cawangan Kastam Pengkalan Hulu.

“Pada mulanya, mereka enggan membuka beg kerana mendakwa mereka hanya membawa pakaian dan bahan makanan. Bagaimanapun, setelah mencari, pegawai kastam mendapati wang kertas Ringgit Malaysia dan Thai Baht yang tidak diisytiharkan, “katanya kepada pemberita pada sidang akhbar di Wisma Kastam di sini hari ini.

Mohamad berkata, wanita berusia antara 40 dan 51 tahun telah ditahan reman selama empat hari dari 8 Februari untuk memudahkan siasatan mengikut Seksyen 28 (B) (1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, 2001 dan Seksyen 135 (1) (e) Akta Kastam 1967.

“Semua suspek mendakwa mereka adalah rakan perniagaan. Penyiasatan lebih terperinci sedang dijalankan untuk menentukan sama ada mereka mempunyai hubungan dengan sindiket penyeludupan mata wang.

“Kami juga akan menyiasat sama ada wang itu dibawa ke wilayah utara kerana suspek tempatan datang dari Sungai Petani, Kedah,” katanya.