Bekas KSU Kementerian Pendidikan Terkejut Rosmah Tunjukkan Minat Terhadap Projek Solar

Reading Time: 3 minutes

KUALA LUMPUR (13 Feb) | Bekas Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan Tan Sri Dr Madinah Mohamad memberitahu Mahkamah Tinggi di sini hari ini dia terkejut dan tertanya-tanya mengapa Datin Seri Rosmah Mansor menunjukkan minat terhadap projek solar hybrid dan kaitannya dalam projek itu.

Madinah berkata dia mempunyai perasaan itu kerana Rosmah telah memintanya untuk melihat dan mempercepatkan permohonan projek.

Beliau berkata semasa berada di acara Permata yang diadakan sebelum Jun 2016 di kediaman rasmi Perdana Menteri di Kompleks Seri Perdana, Putrajaya bahawa Rosmah meminta beliau untuk melihat dan mempercepatkan permohonan projek itu.

“Selepas acara Permata berakhir, seperti biasa, sebagai tanda penghormatan, Datin Seri Rosmah, sebagai VVIP, berjalan ke arah keretanya, dikawal oleh saya dan VIP lain.

“Apabila Datin Seri Rosmah masuk ke dalam kereta, dia menurunkan cermin depan dan memanggil saya dengan melambai saya. Apabila saya pergi kepadanya, dia memberitahu saya untuk melihat projek solar Jepak (Holdings Sdn Bhd) dan mempercepatkannya. Saya menjawab dengan mengatakan ‘Insya Allah Datin Seri’ dan dia pergi, “kata Madinah, sambil menambah beliau menghadiri acara itu sebagai ahli lembaga Yayasan Permata.

Membaca kenyataan saksi beliau, Madinah, yang merupakan saksi pendakwaan keenam dan bekas Ketua Audit Negara, berkata sebelum itu, Rosmah tidak pernah meminta bantuannya ke atas projek kerajaan.

“Datin Seri Rosmah pernah meminta bantuan saya, ketika saya adalah Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan, untuk menyediakan guru-guru dan menyelesaikan perkara-perkara yang berkaitan dengan gaji guru untuk program Permata.

“Permintaan semacam itu biasanya disalurkan melalui Pegawai Khasnya untuk program Permata atau oleh Datin Seri Rosmah sendiri di mesyuarat Permata apabila perkara itu menjadi sebahagian daripada agenda mesyuarat.

“Apa yang saya faham dari permintaan Datin Seri Rosmah ialah dia memerlukan bantuan saya sebagai Setiausaha Agung Kementerian Pendidikan untuk mempercepatkan pengambilalihan projek solar hibrid supaya projek itu dapat diberikan kepada Jepak.

“Permintaan oleh Datin Seri Rosmah telah menimbulkan perasaan mendesak bahawa permohonan untuk projek solar hibrid memerlukan perhatian saya dan saya perlu mengikuti perkembangan dengan segera untuk memastikan kejayaan permohonan Jepak untuk projek hibrid solar,” katanya, sambil menambah bahawa dia merasakan itu kerana kedudukan Rosmah sebagai isteri Perdana Menteri (pada waktu itu).

Selain itu, katanya, suami Rosmah yang mengeluarkan arahan untuk melaksanakan projek hibrid solar untuk menggantikan projek genset diesel.

Sebagai penjawat awam, Madinah berkata, sebarang komen dari Perdana Menteri dianggap sangat serius, kecuali dalam keadaan tertentu.

“Tidak lama selepas itu, saya ditekan dari setiap sudut untuk mempercepat pemerolehan projek hibrid solar Jepak dan tekanan datang dari Datuk Rizal Mansor (bekas pembantu Rosmah), dan Rayyan Radzwill Abdullah, dan saya mengesan mereka kembali ke Datin Seri Rosmah, “katanya.

Beliau berkata Rizal akan memanggilnya dari semasa ke semasa sehingga dia bersara pada September 2,2016 dan beliau kadang-kadang menyebut “Rosmah” atau “Ma’am semasa perbualan mereka mengenai projek itu.

“Mesej Datuk Rizal Mansor secara konsisten dihantar kepada saya sentiasa mengenai isu-isu mengenai aplikasi untuk projek solar hibrid, seperti status Kementerian Pendidikan, tindakan yang diambil oleh Kementerian Pendidikan memastikan kejayaan permohonan Jepak.

“Datuk Rizal Mansor pernah memberitahu saya bahawa ‘PM’ (singkatan untuk perdana menteri) dan ‘ma’am’ bertanya mengapa ada kelewatan dalam membawa rundingan langsung kepada Menteri Kewangan, walaupun telah memberitahunya (Rizal) ia akan diselesaikan ‘apabila segala-galanya tersedia’.

“Saya juga memberitahu Datuk Rizal Mansor mengenai ketiadaan projek pembangunan untuk melaksanakan projek hibrid solar tetapi dia memberitahu saya untuk mengemukakan sahaja permohonan itu dan berkata bahawa bos akan tahu apa yang perlu dilakukan.

“Saya tahu bosnya (Rizal) merujuk kepada Datuk Seri Najib Razak – yang merupakan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan pada masa itu,” katanya.

Rosmah, 68, didakwa atas cubaan mengaut RM187.5 juta dan dua tuduhan menerima rasuah RM6.5 juta daripada Saidi menerusi bekas pembantunya, Datuk Rizal Mansor sebagai pertukaran untuk membantu Jepak Holdings memperoleh RM1.25 bilion projek untuk menyediakan tenaga solar kepada 369 sekolah luar bandar di Sarawak.

Ia merupakan dorongan untuk membantu Jepak Holdings dianugerahkan Projek dan Penyelenggaraan dan Operasi Genset / Diesel Bersepadu Sistem Suria Photovoltaic untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak, bernilai RM1.25 bilion, melalui rundingan terus dari Kementerian Pendidikan.

Dia didakwa melakukan kesalahan di tiga tempat iaitu Lygon Cafe di Sunway Putra Mall di Jalan Putra; rumahnya di Jalan Langgak Duta, Taman Duta, dan di Seri Perdana Residence, Persiaran Seri Perdana, Presint 10, Putrajaya antara Januari 2016 dan 7 Sept, 2017.

Perbicaraan di hadapan hakim Mohamed Zaini Mazlan disambung pada hari Isnin. – Bernama