Covid-19: AS Kecewa Terhadap Respon China

Reading Time: < 1 minute

Pemimpin A.S. “kecewa” dengan cara China menangani wabak koronavirus baru, kata penasihat White House Larry Kudlow pada hari Khamis.

Dalam kritikannya yang paling tajam terhadap China sehingga kini mengenai tindak balas terhadap virus itu, Kudlow berkata Amerika Syarikat tidak mendapat maklumat yang cukup dari pegawai Parti Komunis China tentang apa yang berlaku.

“Saya harap kami tahu lebih banyak lagi. Anda tahu, ini tidak sepatutnya mengenai politik atau perdagangan. Ini hanya hal biasa, hal kesihatan, kesihatan awam, untuk membantu orang ramai, “kata Kudlow kepada wartawan di White House, Washington.

“Virus ini terkawal di Amerika Syarikat. Kita tidak tahu sama ada ia terkawal di China. “

Nombor rasmi dari China kononnya menunjukkan penurunan dalam kes sebelum kenaikan besar dilaporkan semalam. Ramai pakar percaya bahawa rejim komunis tidak memberi gambaran jumlah kes sebenar.

“Kami fikir mereka telah menghitung jumlah sebenar. Ternyata itu tidak mungkin berlaku, “kata Kudlow. Kudlow, Presiden Donald Trump, dan pegawai lain sedang bekerjasama dengan pegawai China mengenai wabak itu. Trump memuji China dalam satu acara yang tidak berkaitan awal minggu ini.

“Kami mempunyai urus niaga yang sangat baik dengan mereka dan sebagainya. Tetapi, mengenai perkara ini, kami agak kecewa dengan tindak balas China, “kata Kudlow, pengarah Majlis Ekonomi Negara.

China masih belum menerima tawaran dari A.S. untuk menghantar satu pasukan pakar dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) untuk membantu dalam menangani virus itu, kata Kudlow.

Pegawai kesihatan A.S. telah berulang kali bercakap mengenai tawaran itu ke China. Minggu ia berlalu begitu sahaja tanpa China menerima tawaran itu, kata para pegawai.

Dalam kenyataan itu, jurucakap White House, Judd Deere berkata, China memutuskan untuk membiarkan pakar Amerika menyertai delegasi Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk membantu bekerja dalam wabak koronavirus. Deere tidak menjawab permintaan untuk penjelasan.