Hubei Catat Hampir 15,000 Kes Covid-19 Baru Sejak Kaedah Ujian Terbaru Dijalankan

Reading Time: 2 minutes

BEIJING | Wilayah Hubei, China pada Khamis (13 Feb) melaporkan kenaikan mendadak dalam kes koronavirus yang disahkan dan peningkatan angka kematian selepas penggunaan metodologi baru untuk diagnosis, kata pegawai kesihatan.

Jumlah kematian meningkat kepada 242, lebih dua kali ganda rekod harian wilayah itu sebelum ini 103 pada hari Isnin, manakala jumlah kes baru dalam sehari meningkat sebanyak 14,840 kepada 48,206 kes di Hubei.

Pegawai kesihatan di wilayah itu berkata mereka mula menggunakan kaedah baru pada hari Khamis.

Suruhanjaya kesihatan berkata minggu lalu bahawa ia akan mula mengakui hasil pemeriksaan tomografi berkomputer (CT) sebagai pengesahan jangkitan, membolehkan hospital mengasingkan pesakit dengan lebih cepat.

Ia juga mengatakan ia telah menyemak semula data lama dan penilaian kes terdahulu yang disyaki.

Perubahan itu bermakna pesakit boleh mendapatkan rawatan “seawal mungkin” dan menjadi “konsisten” dengan klasifikasi yang digunakan di wilayah lain.

Mereka berkata pihaknya telah membuat perubahan itu “kerana pemahaman kita tentang pneumonia yang disebabkan oleh koronavirus semakin meningkat, dan ketika kita mengumpulkan data dalam diagnosis dan rawatan”.

Dalam kemas kini pada petang Rabu, angka kematian di seluruh China meningkat sebanyak 254 berbanding hari sebelumnya kepada 1,367 kematian, dengan 15,152 jangkitan baru membawa jumlah itu kepada 59,805.

Pakar dalam politik China di Sekolah Polisi Global & Strategi di San Diego, Victor Shih, mempersoalkan perubahan itu mengatakan bahawa lonjakan melompat dalam kes terbaru menimbulkan persoalan mengenai komitmen China terhadap ketelusan.

“Pelarasan data hari ini terbukti tanpa keraguan bahawa mereka mempunyai dua set nombor untuk jangkitan terinfeksi sepanjang masa,” katanya. “Sekiranya tidak demikian, kerajaan tidak dapat menambah banyak kes baru dalam satu hari.

“Aspek yang sangat mengganggu angka baru hari ini adalah bahawa majoriti kes baru berlaku di Wuhan, tetapi bagaimana jika seluruh wilayah Hubei masih tidak menyesuaikan kaedah pelaporan mereka?”

Hubei sebelum ini hanya membenarkan pengesahan jangkitan oleh ujian RNA, yang mengambil masa untuk memproses dan menangguhkan rawatan. RNA, atau asid ribonukleik, membawa maklumat genetik yang membenarkan pengenalpastian organisma seperti virus.

Menggunakan imbasan CT yang mendedahkan jangkitan paru-paru akan membantu pesakit menerima rawatan secepat mungkin dan memperbaiki peluang pemulihan mereka, kata suruhanjaya tersebut.

Ia juga boleh menyebabkan peningkatan angka kematian, menurut Raina McIntyre, ketua penyelidikan biologi di Institut Kirby di Universiti New South Wales di Sydney.

“Mungkin, terdapat kematian yang berlaku pada orang yang tidak mempunyai diagnosis makmal tetapi mempunyai CT. Adalah penting bahawa ini juga akan dikira,” katanya kepada Reuters.

Beliau berkata nombor itu semua boleh disemak semula secara retrospektif dari bulan Disember, dan kini bergantung kepada sama ada pesakit yang lebih teruk disahkan oleh diagnosis makmal dan oleh itu dimasukkan ke dalam angka asal. Sekiranya ramai di antaranya didiagnosis menggunakan kaedah baru CT dan kini hanya menambah kepada jumlah kes, maka kadar kematian boleh meningkat.

Kekurangan kit ujian RNA di Wuhan, Hubei, di mana virus itu dipercayai berasal, telah menjadi masalah dan mungkin melambatkan pesakit daripada didiagnosis dan dirawat dengan betul, menyumbang kepada penyebaran virus pada hari-hari awal wabak.

China telah menempatkan kira-kira 56 juta orang dalam kuarantin di Hubei sejak lewat bulan lalu dan menyekat pergerakan berjuta-juta lagi di bandar-bandar yang jauh dari pusat wabak dalam usaha yang belum pernah dilakukan sebelum ini untuk membendung virus itu.