Tiada Cadangan Halang Kapal Pesiaran Berlabuh Di Pelabuhan Negara

Reading Time: 2 minutes

PELABUHAN KLANG | Kerajaan tidak bercadang untuk menyekat kehadiran kapal pelayaran atau kapal kargo di mana-mana pelabuhan negara berikutan wabak Covid-19.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke berkata ini kerana setiap penumpang kapal pesiar akan menjalani dua peringkat pemeriksaan kesihatan, yang dilakukan oleh pengendali kerajaan dan kapal sebelum mereka dibenarkan keluar.

Krew kapal kargo pula akan diperiksa oleh pegawai kesihatan Malaysia yang akan menaiki kapal tersebut untuk melakukan pemeriksaan.

Keputusan ini dibuat kerana jika larangan dikenakan terhadap kapal pelayaran atau kapal kargo, ia akan memberi kesan buruk kepada sektor pelancongan dan ekonomi negara, kata menteri itu.

“Sebelum mana-mana kapal pesiaran berlabuh di Malaysia, mereka perlu menghantar senarai penumpang dan melakukan pemeriksaan kesihatan awal. Jika mana-mana penumpang mereka menunjukkan tanda-tanda yang berkaitan dengan influenza atau Covid-19, mereka akan dikuarantin dan tidak dibenarkan keluar (dari kapal).

“Pengimbas suhu juga telah ditempatkan di setiap pintu masuk pelabuhan,” kata Loke kepada pemberita selepas membuat lawatan kerja ke Terminal Boustead Cruise Center di sini.

Setakat ini, semua penumpang kapal pesiaran dan kapal kargo yang berlabuh di pelabuhan di seluruh negara sihat, dan rakyat Malaysia tidak perlu bimbang atau takut

“Setakat ini, semua penumpang kapal pesiaran dan kapal kargo yang berlabuh di pelabuhan di seluruh negara sihat, dan rakyat Malaysia tidak perlu bimbang atau takut,” katanya, menjelaskan bahawa mana-mana penumpang yang didapati telah tiba dari bandar Wuhan dan Wilayah Hubei di China, tidak dibenarkan masuk.

Sebelum ini, beberapa negara seperti Jepun, Thailand, Filipina, Taiwan dan Guam tidak membenarkan kapal pesiaran Belanda, MS Westerdam berlabuh di pelabuhan mereka walaupun tiada penumpang disahkan mengidap koronavirus.

Kapal pesiaran tersebut sebelum itu meninggalkan Singapura pada Januari kemudian singgah di Hong Kong di mana terdapat 50 kes koronavirus disahkan di sana.

Kapal tersebut akhirnya dibenarkan berlabuh di pelabuhan Sihanoukville, Kemboja.