Kenyataan Media: Genosid di Wad Al-Noora, Sudan

Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR, 6 Julai 2024 – Kedutaan Republik Sudan di Malaysia ingin mengetengahkan genosid terbaru yang dilakukan oleh Pasukan Sokongan Rapid (RSF). Genosid Wad Al-Noora, turut dikutuk oleh beberapa pertubuhan antarabangsa dan negara yang prihatin dengan hak asasi manusia.

Genosid di Wad Al-Noora berlaku pada 5 Jun 2024, apabila Pasukan Sokongan Pantas (RSF) menyerang kampung Wad Al-Noora di negeri Al-Jazira dua kali, membunuh lebih 150 orang awam. Ramai lagi dipercayai cedera.

Jawatankuasa Penentangan Awam melaporkan bahawa selepas ditempatkan di pinggir kampung, RSF mendokumentasikan diri mereka menggunakan tembakan berat, tembakan artileri berat, dwi meriam, dan meriam empat kali ganda di kampung itu. Tentera Udara Sudan menyuraikan RSF dan memaksa mereka berundur.

Selepas ini, RSF menggerakkan berpuluh-puluh kenderaan dan kembali ke pinggir Wad Al-Noora untuk mengepung kampung tersebut. Selepas mendapat tentangan kuat daripada penduduk kampung walaupun tidak setara dalam keupayaan senjata, militia memasuki kampung melalui hospital. Mereka meneruskan keganasan merompak kereta, pasar, dan rumah, memutuskan akses rangkaian di kampung, menyebarkan pasukan mereka di sepanjang puncak bangunan masjid, dan menyasarkan warga secara rawak dengan senjata api, dengan kebanyakan mereka tidak bersenjata.

Video yang dikongsi oleh Jawatankuasa Penentangan Awam menunjukkan pengebumian berpuluh-puluh rakyat di dataran awam. Antara yang maut termasuk wartawan Agensi Berita Sudan (SUNA) Makkawi Muhammad Ahmed.

Saksi-saksi serangan itu mendakwa bahawa penyerang telah membunuh warga yang telah cedera dan akan menyasarkan wanita dan kanak-kanak. Serangan itu mengakibatkan semua wanita dan kanak-kanak yang masih hidup dipindahkan secara paksa dari kampung itu.

Pasukan Sokongan Rapid mewajarkan pembunuhan beramai-ramai itu pada akaun rasmi “X” dengan mendakwa bahawa kampung itu memusuhi Militia Burhan (Dirujuk kepada Abdel Fattah al-Burhan, Pengerusi Majlis Kedaulatan Peralihan Sudan) dan Briged Islam (Mujahidin) , dan bahawa mereka merancang untuk menyerang pasukan itu.

Kerajaan Sudan, yang diketuai oleh Abdel Fattah al-Burhan, Pengerusi Majlis Kedaulatan Peralihan Sudan, menggesa agar serangan itu dikecam oleh antarabangsa.

Manakala Setiausaha Agung Bangsa Bangsa Bersatu, Antonio Guterez dalam sati kenyataan mengecam tindakan genosid tersebut dan menggesa semua pihak untuk mengelak daripada sebarang serangan yang boleh membahayakan orang awam atau merosakkan infrastruktur awam.

Beliau menyatakan kebimbangannya yang mendalam mengenai penderitaan besar penduduk Sudan akibat permusuhan yang berterusan. Beliau menegaskan bahawa sudah tiba masanya untuk semua pihak menyenyapkan senjata mereka di seluruh Sudan dan komited kepada jalan ke arah keamanan yang mampan untuk rakyat Sudan.