Askar Mengamuk, Menembak Ke Arah Orang Awam di Kompleks Beli-Belah

Reading Time: 2 minutes

THAILAND | Seorang askar Thailand telah membunuh kira-kira 20 orang dalam satu insiden tembakan rambang di bandar timur laut Nakhon Ratchasima, menurut Kementerian Pertahanan Thailand.

Suspek yang dikenal pasti sebagai Sarjan Major Jakrapanth Thomma, masih bebas, dan polis Thailand memasuki kompleks beli-belah di mana dia bersembunyi.

Puluhan pelanggan yang terkejut telah dipindahkan dari pusat itu kerana polis berkata mereka telah “mengawal” lantai bawah kompleks itu.

Tetapi pihak berkuasa tidak memberikan butir-butir kukuh mengenai keberadaan penyerang.

“Terdapat kira-kira 20 orang mati,” kata jurucakap kementerian pertahanan, Kongcheep Tantravanich.

Suspek dilaporkan mencuri sebuah kenderaan tentera dan merakamkan foto dan video dirinya sendiri mengenakan peralatan taktikal penuh ketika serangan itu dilakukan.

Dia menulis di laman Facebooknya pada awalnya bahawa “Kematian tidak dapat dielakkan untuk semua orang”. Suspek juga menyiarkan gambar yang kelihatan tangannya memegang pistol.

Pada satu ketika selepas penembakan bermula, dia menulis dalam talian, “Adakah saya harus berhenti?” sebelum akaunnya menjadi tidak dapat diakses.

Tentera itu melepaskan tembakan di lokasi yang berbeza di bandar raya, yang lebih dari 250km dari ibukota, Bangkok, kata jurucakap polis, Kissana Phathanacharoen dalam mesej yang dikirimkan kepada pemberita.

Penembak itu masih berada di pusat membeli-belah dan belum lagi ditangkap, kata polis.

“Kami tidak tahu mengapa dia melakukan ini, nampaknya dia marah,” kata jurucakap kementerian pertahanan, Kongcheep Tantrawanit.

“Polis mengatakan bahawa suspek mempunyai tebusan di dalam pusat beli-belah, tetapi tidak jelas jumlahnya,” kata wartawan Al-Jazeera, Wayne Hay.

Hay menambah bahawa sebahagian orang dibawa meninggalkan pusat itu, dikawal oleh polis, dan tembakan tembakan kedengaran dari bangunan pada waktu petang.

https://www.facebook.com/DondonVallesPisenableJr/videos/10157546826823283/?t=69

 

Rakaman Amatur

Media tempatan menunjukkan rakaman seorang tentera yang keluar dari sebuah kereta di depan pusat membeli-belah dan menembak satu siri tembakan.

Rakaman yang beredar dalam talian menunjukkan adegan panik, dengan orang ramai melarikan diri.

Penembak itu pada mulanya telah pergi ke sebuah rumah di bandar raya itu dan menembak mati dua orang, sebelum pergi ke kedai senjata di pangkalan tentera dan mengambil senjata baru, kata polis.

Mereka menambah bahawa dia juga menembak orang di pangkalan tentera.

Ketua tentera Thailand, Apirat Kongsompong mengeluarkan perintah untuk komandan-komander tentera tempatan untuk bergesa ke tempat kejadian dan menyiasat.

Perdana Menteri Prayuth Chan-ocha mengucapkan takziah kepada keluarga mereka yang terbunuh, kata seorang jurucakap kerajaan.

Thailand mempunyai salah satu kadar tertinggi pemilikan senjata di dunia tetapi penembakan besar-besaran oleh askar yang menyasarkan orang awam jarang berlaku.

Beberapa tembakan di mahkamah pada akhir tahun lepas juga memperbaharui kebimbangan mengenai keganasan senjata di negara ini.

Dalam satu kes berprofil tinggi, dua peguam telah ditembak mati oleh seorang kerani di mahkamah di timur Thailand semasa pendengaran kes pertikaian tanah.