Koronavirus Telahpun Beri Kesan Kepada Ekonomi Dunia

Reading Time: 5 minutes

Analisa oleh Charles Riley dan Julia Horowitz

London (CNN Business) – Hampir dua dekad telah berlalu sejak koronavirus yang dikenali sebagai SARS muncul di China, menyebabkan kematian beratus-ratus orang dan mencetuskan panik ekonomi global. Virus baru yang kini merebak di seluruh China boleh mengakibatkan kerosakan yang lebih teruk.

China telah menjadi sebahagian daripada perniagaan global sejak daripada wabak SARS tahun 2003. Ia berkembang menjadi pengeluar dunia, menghasilkan produk seperti iPhone dan memacu permintaan komoditi seperti minyak dan tembaga. Negara ini juga menawarkan beratus juta pengguna kaya yang menghabiskan banyak produk mewah, pelancongan dan kereta. Ekonomi China menyumbang hampir 4% daripada KDNK dunia pada tahun 2003; ia kini membentuk 16% daripada keluaran global.

SARS menyerang 8,098 orang dan membunuh 774 sebelum ia dibendung. Koronavirus novel, yang berasal dari pusat bandar Wuhan, telah membunuh lebih daripada 700 orang dan menjangkiti lebih 34,400 di 25 negara. China telah menutup Wuhan dan beberapa bandar lain, tetapi virus itu terus berkembang.

“Wabak ini berpotensi menyebabkan kesan ekonomi dan pasaran yang teruk, tetapi skala impaknya akhirnya akan ditentukan oleh bagaimana virus merebak dan berkembang, yang hampir mustahil untuk diramalkan, serta bagaimana kerajaan bertindak balas,” kata Neil Shearing , pakar kumpulan ekonomi di Capital Economics.

Globalisasi telah menggalakkan syarikat-syarikat untuk membina rantaian bekalan yang merentasi sempadan negara, menjadikan ekonomi lebih saling berkaitan. Bank pusat utama telah menggunakan sebahagian besar peluru yang biasanya mereka gunakan untuk melawan kemelesetan ekonomi sejak krisis kewangan 2008, dan tahap hutang global tidak pernah lebih tinggi. Kebangkitan nasionalisme mungkin menjadikannya lebih sukar untuk menyelaraskan tindak balas di seluruh dunia, jika ia diperlukan.

Virus ini merosakkan rangkaian bekalan dan mengganggu syarikat.

Kilang kereta di seluruh China telah diarahkan untuk terus ditutup berikutan cuti Tahun Baru, menghalang pembuat kereta global Volkswagen (VLKAF), Toyota (TM), Daimler (DDAIF), General Motors (GM), Renault (RNLSY), Honda (HMC) dan Hyundai (HYMTF) dari beroperasi semula di pasaran kereta terbesar di dunia. Menurut S & P Global Ratings, wabak ini akan memaksa pembuat kereta di China mengurangkan pengeluaran sebanyak kira-kira 15% pada suku pertama. Toyota berkata pada hari Jumaat ia akan menutup kilangnya sekurang-kurangnya sehingga 17 Februari.

Pembuat barang-barang mewah, yang bergantung kepada pelanggan China yang menghabiskan banyak masa di dalam negara dan semasa bercuti, juga telah terkesan. Jenama British Burberry (BBRYF) telah menutup 24 daripada 64 kedai di tanah besar China, dan ketua eksekutif memberi amaran pada hari Jumaat bahawa virus itu menyebabkan “kesan negatif material terhadap permintaan mewah.” Puluhan syarikat penerbangan global telah mengurangkan penerbangan ke dan dari China.

Malah lebih membimbangkan ialah ancaman kepada rantaian bekalan global. Qualcomm (QCOM), pembuat cip telefon pintar terbesar di dunia, memberi amaran bahawa wabak itu menyebabkan ketidakpastian “signifikan” di sekitar permintaan untuk telefon pintar, dan bekalan yang diperlukan untuk menghasilkannya. Kekurangan alat ganti auto telah memaksa Hyundai (HYMTF) menutup kilang di Korea Selatan dan menyebabkan Fiat Chrysler (FCAU) membuat rancangan luar jangka untuk mengelakkan nasib yang sama di salah satu kilangnya di Eropah.

Ahli ekonomi mengatakan tahap gangguan semasa adalah terkawal. Sekiranya bilangan kes koronavirus baru mula perlahan, dan kilang-kilang China akan dibuka semula tidak lama lagi, hasilnya akan melanda ekonomi China pada suku pertama dan pertumbuhan global. Sekiranya virus terus menyebar, kerosakan ekonomi akan bertambah teruk.

Mohamed El-Erian, ketua penasihat ekonomi kepada Allianz (ALIZF), memberitahu CNN Business bahawa dia paling risau tentang potensi kesan ekonomi.

“Mula-mula ia melumpuhkan kawasan wabak virus,” katanya. “Kemudian ia secara beransur-ansur menyebar secara domestik, melemahkan perdagangan dalaman, kepenggunaan, pengeluaran dan pergerakan manusia. Jika virus itu masih belum dibendung, prosesnya terus berkembang, termasuk di peringkat serantau dan antarabangsa dengan mengganggu perdagangan, rantai bekalan dan perjalanan.”

Risiko epidemik

Pakar ekonomi mengalami kesukaran untuk menentukan potensi kos wabak kerana ciri-ciri uniknya.

Malah penyakit boleh menjadi lebih merosakkan daripada bencana alam seperti taufan atau tsunami, atau peristiwa tidak menentu yang lain yang dikenali sebagai “black swan.” Menurut satu kajian oleh Bank Dunia, pandemik yang teruk boleh menyebabkan kerugian ekonomi bersamaan dengan hampir 5% daripada KDNK global, atau lebih daripada $3 trilion (RM12.6 trilion). Kerugian daripada pandemik selesema yang lemah, seperti virus H1N1 2009, masih boleh menghapus 0.5% daripada KDNK global.

“Pandemik yang teruk akan menyerupai perang global dengan kesan yang mendadak, mendalam, dan meluas,” Bank Dunia menilai dalam laporan pandemik dari tahun 2013. (Koronavirus Wuhan belum diisytiharkan pandemik oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia).

Walau bagaimanapun, virus itu bukanlah faktor pemacu di belakang kerugian tersebut.

Sebaliknya, ia adalah cara pengguna, perniagaan dan kerajaan bertindak balas terhadap wabak yang paling penting.
Orang lebih cenderung untuk tinggal di rumah semasa wabak untuk mengelakkan diri daripada dijangkiti, menghalang mereka dari perjalanan, membeli-belah dan bekerja. Melakukannya mengehadkan permintaan untuk barangan dan tenaga. Sementara itu, keputusan oleh syarikat dan kerajaan untuk menutup kedai akan menghalang pengeluaran.

“Ini boleh berakhir menjadi benar-benar besar, dan benar-benar serius, kita tidak boleh mempercepatkannya sekarang,” kata William Reinsch, penasihat senior di Pusat Pengajian Strategik dan Antarabangsa yang menghabiskan 15 tahun sebagai presiden Majlis Perdagangan Asing Kebangsaan.

Menurut Shearing, epidemik yang lalu menunjukkan bahawa ekonomi China mungkin akan menjadi lebih ketara pada suku pertama. Tetapi ia akan cepat dilupakan jika virus itu dibendung.

“Selagi penutupan kilang tidak membawa kepada kehilangan pekerjaan, pada masa ini tahun depan tahap KDNK tidak mungkin berbeza dengan apa yang akan berlaku tanpa virus,” katanya.

Apa yang boleh dilakukan?

Kerajaan China telah bertindak dengan pantas untuk menentang kejatuhan ekonomi daripada koronavirus dan langkah-langkah yang diambil untuk mengawalnya.

Bank Rakyat China memotong kadar faedah utama minggu ini dan menyuntik sejumlah besar wang tunai ke dalam pasaran untuk membantu mengurangkan tekanan dari bank dan peminjam. Kerajaan juga telah mengumumkan potongan cukai baru dan subsidi yang direka untuk membantu pengguna.

Namun, China juga terdedah kepada krisis berbanding 17 tahun yang lalu apabila SARS berlaku.

“Ia mempunyai hutang yang lebih tinggi, ketegangan perdagangan dengan rakan dagang utama dan pertumbuhannya semakin perlahan selama beberapa tahun, yang memberikan titik permulaan yang lemah untuk menghadapi krisis seperti itu,” kata Raphie Hayat, ahli ekonomi senior Belanda di bank ING.

Penganalisis di Capital Economics menjangkakan kerajaan akan mengumumkan langkah tambahan pada hari-hari akan datang. Sekiranya virus itu terus merebak, mereka percaya bahawa Beijing perlu meninggalkan usaha yang lama untuk mendapatkan hutangnya dan mengepam wang terus ke dalam ekonomi.

Bank pusat di negara jiran termasuk Sri Lanka, Malaysia, Thailand dan Filipina telah mengurangkan kadar faedah dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Korea Selatan dan Taiwan akan menyusul.

Tetapi kuasa besar dunia kewangan penat dari sedekad melawan pertumbuhan anemia semenjak krisis kewangan global. Bank Sentral Eropah memperkenalkan kadar faedah negatif pada tahun 2014 dan tidak dapat meningkatkannya sejak itu, sementara Bank of Japan berada dalam kedudukan yang sama. Rizab Persekutuan AS telah mengurangkan kadar faedah tiga kali tahun lepas; Jerome Powell berkata beliau memantau keadaan dengan berhati-hati.

Sementara itu, tahap hutang telah melambung tinggi di Amerika Syarikat, Jepun dan negara-negara utama Eropah termasuk Itali, mengehadkan skop untuk rangsangan fiskal yang besar jika ekonomi dunia masuk ke babak lain. Hutang global, termasuk pinjaman oleh isi rumah, kerajaan dan syarikat, telah melonjak kepada lebih daripada tiga kali ganda saiz ekonomi global, nisbah tertinggi dalam rekod, menurut Institut Kewangan Antarabangsa.

Juga kritikal adalah sama ada kerajaan dapat menyelaraskan respon mereka terhadap wabak ini, idealnya dengan bantuan daripada institusi multinasional. Ini benar terutamanya kerana, menurut Bank Dunia, persediaan untuk potensi pandemik agak rendah. Tetapi koordinasi mungkin terbukti sukar di dunia yang semakin rapuh di mana nasionalisme sering dihargai mengatasi kerjasama.

“Sudah jelas bahawa institusi multinasional berada di bawah tekanan, dan kurang kekuatan terhadap isu dari hari ke hari sejak 10 tahun yang lalu,” kata Shearing.

“Tetapi yang optimis dalam saya ingin berfikir bahawa dalam menghadapi pandemik global, institusi global masih dalam kedudukan untuk bertindak balas.”