Aung San Suu Kyi Dipindah Ke Tahanan Rumah

Reading Time: < 1 minute

Pemimpin Myanmar yang digulingkan Aung San Suu Kyi akan dipindahkan ke tahanan rumah dari penjara selepas dia ditangkap oleh junta semasa rampasan kuasa 2021, menurut laporan.

Pemenang Nobel berusia 78 tahun itu telah ditahan sejak junta menggulingkan kerajaannya yang dipilih secara demokratik dalam rampasan kuasa pada Februari 2021 dan menjatuhkan hukuman penjara 33 tahun selepas mensabitkannya atas pelbagai pertuduhan yang dibawa oleh pemerintah tentera.

Seorang pegawai di ibu negara Naypyitaw memberitahu Associated Press bahawa dia akan dipindahkan ke tahanan rumah dan kerajaan tentera bersedia untuk membuat pengumuman semasa upacara pentahbisan patung Buddha besar yang baru dibina.

Pemindahan beliau adalah satu tindakan pengampunan kepada banduan sebagai sebahagian daripada upacara keagamaan yang dijadualkan minggu depan, kata pegawai itu yang tidak mahu namanya disiarkan.

Tidak jelas di mana dia akan dipindahkan atau bila.

BBC melaporkan bahawa dia mungkin telah dipindahkan ke rumah yang digunakan oleh pegawai kerajaan, memetik “sumber yang dekat dengan penjara”.

Dia mungkin telah ditempatkan di kediaman yang digunakan pegawai kabinet peringkat timbalan menteri di Naypyitaw, kata laporan itu.

“Berita tentang perkembangan penambahbaikan itu dialu-alukan, tetapi tidak mengubah statusnya sebagai tahanan politik,” kata Kyaw Zaw, jurucakap kerajaan bayangan, National Unity Government.

Susulan rampasan kuasa dan penahanannya, Suu Kyi pada mulanya ditahan di kediaman rasminya di ibu negara dalam tahanan rumah sebelum dipindahkan ke lokasi yang tidak didedahkan dipercayai berada di pangkalan tentera. Dia sekali lagi dipindahkan, kali ini ke penjara pada 22 Jun 2022.